anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony HVR-HD1000

profile.country.pl_PL.title
Januszek234
Początkujący

Sony HVR-HD1000

Witam.Jestem "nowy" a już potrzebuję pomocy.
Interesuje mnie kamera Sony HVR-HD1000 a niestety nic nie znajduję na jej temat.
Jeżeli ktoś ma dostęp do instrukcji w pdf lub też jakieś opinie na temat tej kamerki to oczekuję kontaktu.Pozdrawiam uzytkowników forum.

28 ODPOW. 28
oldguest
Początkujący

dlatego nie widzę sensu porównywania tych dwóch kamer.

Miałem na myśli rodzaj zastosowanej matrycy oraz parametry zapisu itd.

Zimny_
Użytkownik

Dzięki za wyjaśnienie. Faktycznie, wygląd profesjonalny, waga dosyć niska, chociaż przy dłuższej pracy może męczyć. Wiecie dlaczego nie ma jej na stronie Sony? I jak nagrywa w pomieszczeniach? Znalazłem parę filmików pokazujących tą kamerę.

http://www.youtube.com/watch?v=5HmX6GlKCFo" target="_blank" target="_blank

http://www.youtube.com/watch?v=W4Kal5FG ... re=related" target="_blank" target="_blank

adam.malysz
Początkujący

No tak jeżeli patrzymy na te kamery pod tym kątem to masz rację.

Zimny: Jeżeli chodzi o nagrywanie w pomieszczeniach to robi to naprawdę bardzo fajnie. Jest bardzo jasna. Nagrywałem materiał na hali sportowej, bez dodatkowego oświetlenia i powiem Ci że wyszło bardzo dobrze.

oldguest
Początkujący

Zimny napisał(a):

Wiecie dlaczego nie ma jej na stronie Sony?

Ponieważ to sprzęt profesjonalny. Od sprzętu pro jest inna strona:
http://www.sony.pl/biz/view/ShowProduct ... Camcorders

Zimny_
Użytkownik

Dzięki za link. Jednak na polskiej stronie nie ma tej kamery. Parametry całkiem niezłe, ale z nazwą "profesjonalna kamera" to bym jednak uważał. Muszę przejść się do jakiegoś CS, albo innego punktu i zobaczyć jak to wygląda "na żywo". Cena kamery jest prawie porównywalna do mojej, ale ta wydaje ciekawsza.

oldguest
Początkujący

Zimny napisał(a):

ale z nazwą "profesjonalna kamera" to bym jednak uważał.

HVR* jest pozycjonowany przez Sony jako sprzęt profesjonalny. Nie ma też zwykłej gwarancji tylko Prime Support. Nie ma go też na stronie konsumenckiej.

Zimny_
Użytkownik

Zaciekawiłeś mnie tym. Muszę poszukać paru testów i zobaczyć jej możliwości na własne oczy. Cena jest bardzo okazyjna, stąd moje wątpliwości co do profesjonalizmu sprzętu. Jednak poszukam danych na jej temat, może przeniosę się na ten system.

boston-----
Początkujący

Po pierwsze raczej nie należy używać stwierdzeń typ profesjonalna kamera czy amatorska, bo ten podział jest niesprawiedliwy i tak naprawdę niegramatyczny. Kamera może być do użytku amatorskiego bądź profesjonalnego. W tym sensie kamerą hc9 mimo, że małą można robić profesjonalne wideo.

Kolejna sprawa to "profesjonalny wygląd" kamery. Ja użyłbym "półprofesjonalny" ale to sprawa subiektywna.

Kolejna kwestia to wytrzymałość baterii. Nie jest prawdą, że standardowa wytrzyma 10h, nie wytrzyma nawet 3 nagrywania, ale to i tak bardzo dużo. 10h a nawet więcej wytrzymują większe baterie, które można dokupić.

Ważne o czym wspomniał CS Bielsko. Ta kamera jest podobna do hc9 jest chodzi o optykę i procesory. 520 jest modelem zupełnie innym.

Co do mojej oceny kamery, to daje jej 9 na 10. Za tą cenę (ok 6500) ja osobiście nie znalazłem nic lepszego. Ale nie jest to kamera do użytku domowego, przede wszystkim ze względu na jej gabaryty jak i możliwości, które znacznie wykraczają poza potrzeby amatora (choć uczciwie należy przyznać że hc9 też ma bardzo duże możliwości, których amator nie wykorzysta, no chyba że filmowanie będzie jego hobby)

Zimny_
Użytkownik

Z tym podziałem nie do końca zgadzam się z Tobą. Dlaczego? Ponieważ istnieje podział na kamery profesjonalne, półprofesjonalne i amatorskie i nie jest to niesprawiedliwe. Jedynie może to zależeć do punktów odniesienia.
Boston, piszesz jakbyś posiadał tą kamerę. Jeśli tak to możesz napisać czym ona Cię zaskoczyła i jakie to możliwości których nie wykorzysta amator? Zastanawiam się nad przeniesiem z xr520 na ten system. Chociaż gabaryty są odstraszające.

oldguest
Początkujący

Zimny napisał(a):

Zastanawiam się nad przeniesiem z xr520 na ten system.

Jeśli szukasz lepszej jakości to tam bym nie szukał. Lepsze od XR520/CX520 jest chyba dopiero PMW-EX1....

Szczególnie że

Zimny napisał(a):

Chociaż gabaryty są odstraszające.

Zaletą tej kamery jest to że jest naramienna, ma dość poręczny programowalny ring, dobry wizjer, długi czas prawy na baterii.

A co do podziału profesjonalna, domowa to podział jest poprawny ale to nie znaczy że domowa kamera jaką jest HDR-FX1000 nie nakręci lepiej od HVR-HD1000.... W tym przypadku HDR-FX1000 jest lepszy a jest "domowy" chodź tutaj właściwie było by powiedzieć pół profesjonalny ale Sony pozycjonuje po prostu tą kamerę jako domową (można np. kupić gwarancję na 5 lat).