Podziel się wrażeniami!
Do tej pory, mozna powiedziec, ze Carl Zeiss jedynie romansowal z innymi producentami lustrzanek cyfrowych. Na jednym z portali poswieconemu fotografii pojawila sie jednak wiadomosc, ktora rozwija niewinny flirt CZ w powazny romans, a moze nawet jest to poczatek konca zwiazku na wylacznosc z Sony? Co o tym sadzicie? Czy Sony wymyka sie powazny atut z reki?
"Firma Carl Zeiss poinformowała o wprowadzeniu nowej serii obiektywów o nazwie ZF.2 i przeznaczonych dla lustrzanek cyfrowych. Znajdziemy w nich mocowanie Nikon F oraz procesor i styki pozwalające na komunikację obiektywu z korpusem. Dzięki temu w danych EXIF będą zapisywane pełne informacje o przysłonie i ogniskowej, a użytkownik będzie mógł w końcu korzystać automatycznej ekspozycji.
Nie ma co jednak oczekiwać wielkiej rewolucji w konstrukcji nowych modeli, gdyż są to znane wcześniej konstrukcje o parametrach: 3.5/18, 2.8/21, 2/35, 1.4/50, 2/50 i 1.4/85. Nowe Zeissy pojawią się w sprzedaży już pod koniec miesiąca w cenach zawierających się pomiędzy 545 EUR a 1386 EUR + VAT.
Dodatkowo producent zapowiedział na wiosnę 2010 dwa kolejne modele: Distagon T* 2/28 ZF.2 oraz macro Planar T* 2/100 ZF.2."
Tomek69N napisał(a):
Jeśli ktoś nie słyszał nigdy o Nikkor to nie słyszał też o Zeiss. Cała dyskusja jest bezcelowa...
Krzysztof napisał(a):
Tomek69N napisał(a):
Jeśli ktoś nie słyszał nigdy o Nikkor to nie słyszał też o Zeiss. Cała dyskusja jest bezcelowa...
Raczej tak: "Jeżeli ktoś nigdy nie słyszał o Zeissie, to o Nikkorach tym bardziej."![]()
Jednak bardziej z Krzysztofm się zgodzę - o Zeissie słyszałem jak jeszcze swojego aparatu nie miałem, czyli ponad 40 lat temu; że istnieje coś takiego jak Nikkor dowiedziałem się przy okazji zakupu Nikona 11 lat temu (po 3 miesiącach udało mi się o sprzedać - uff).
Wróć - na pewno czytałem o Nikkorze choćby w Foto czy Fotografii, ale bez emocji i szybko o tym zapomniałem, Zeissa nie da się zapomnieć
Oj Tadziu. Witam rankiem.
Dobra napisałem Nikkor zamiast Nikon ale i Zeiss zamiast np. Tessar. Ciekawe czy i skąd dowiedziałeś się o Nikonie i Nikkor dopiero 11 lat temu? O Sony wiesz też od czasu tuż przed kupnem Alfy? Czy może widziałeś riadio tranzystorowe 50 lat temu na plaży z jego logo? Zapytajmy więc w parku, na ulicy, w barze czy na targu:
- Czy zna Pani firmę Nikon? Czy zna Pani firmę Zeiss i jej produkt Tessar? Odpowiedź będzie pewnie taka, że Nikona ma jej nieletni szwagier który robi zdjęcia kompaktem na wakacjach w Wiśle a Zeiss? Aha, to te słynne, eleganckie zegarki szwajcarskie?
Odbiegliśmy już od tematu?
Reasumując temat wątku nie sądzę aby był zamierzany rozwód marek Zeiss i Sony.
Tomek69N napisał(a):
Reasumując temat wątku nie sądzę aby był zamierzany rozwód marek Zeiss i Sony.
Tomek69N napisał(a):
Oj Tadziu. Witam rankiem.
Dobra napisałem Nikkor zamiast Nikon Ciekawe czy i skąd dowiedziałeś się o Nikonie i Nikkor dopiero 11 lat temu?