anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

SONY HDR XR155E problem z jakoscia filmu

ban_kai
Początkujący

SONY HDR XR155E problem z jakoscia filmu

Witam serdecznie

Kupilem w/w kamere, nawiasem mowiac moja piersza. Pierwsze testy wypadly niezbyt dobrze. Przy jakosci HD niewielki ruch kamera powoduje rozmazywanie filmu, przy STD jest to mniej widoczne. Ponizej umieszczam 2 filmiki testowe.

HD http://www.sendspace.com/file/mv12ub
STD http://www.sendspace.com/file/ngw3hq

Grzebiac w menu nie znalazlem opcji ktora rozwiazalaby ten problem. Czy sa szanse na poprawe jakosci nagrywania?, a moze tak powinno byc?

7 ODPOW. 7
Tatras
Początkujący

Nagrywanie w wysokiej rozdzielczości w sytuacji gdy mamy do czynienia z wieloma detalami takimi jak liście drzew plus impulsywne ruchy kamery mogą powodować delikatne deformacje obrazu (w Twoim przypadku lekkie rozmycie drobnych elementów). Dzieje się tak ze względu na sposób w jaki przetwornik CMOS odczytuje dane o obrazie.

Jeżeli potrzebujesz tego rodzaju ujęć proponuję sprawdzić jak kamera zachowa się bez stabilizacji obrazu. W tym celu ustaw w menu STADYSHOT na STANDARD lub OFF.

Pozdrawiam

profile.country.pl_PL.title
dragon5440
Nowicjusz

Tak wyłączenie StandyShot'a napewno pomoze :c18

ban_kai
Początkujący

Problem rozwiazany. Okazalo sie ze mam problem z kodekami na komputerze. Po przeslaniu na youtube defektu nie bylo.

dragon5440
Nowicjusz

Zrobiłeś małą zmyłkę nie mówiąc że chodzi o przeglądanie nagrań na kompie ;/ ale pomimo wszystko ciesze sie że udało Ci się zdiagnozować usterkę :) Pozdrawiam

Zimny_
Użytkownik

dragon5440 napisał(a):

Zrobiłeś małą zmyłkę nie mówiąc że chodzi o przeglądanie nagrań na kompie ;/

Ja tam nie widzę żadnej zmyłki. Przecież Ban_kai nic nie pisał o przeglądaniu filmów nie na komputerze, a plik umieścił do ściągnięcia z serwera z rozszerzeniem .mts . Dosyć popularny przypadek.

dragon5440 napisał(a):

Tak wyłączenie StandyShot'a napewno pomoze :c18

SteadyShot to dosyć wydajny system stabilizacji kamery. Niestety, przy obrazie z dużą ilością szczegółów, machając kamerą może wystąpić opisywany efekt. Nie jest to kamera do zadań ekstremalnych, żeby nagrywać obraz ostry jak brzytwa przy takim machaniu ręką. Tu kłaniają się również manualne ustawienia czasu otwarcia migawki, jasność obiektywu. Wyłączenie stabilizacji mogłoby pomóc.

dragon5440
Nowicjusz

dragon5440 napisał(a):

SteadyShot to dosyć wydajny system stabilizacji kamery. Niestety, przy obrazie z dużą ilością szczegółów, machając kamerą może wystąpić opisywany efekt. Nie jest to kamera do zadań ekstremalnych, żeby nagrywać obraz ostry jak brzytwa przy takim machaniu ręką. Tu kłaniają się również manualne ustawienia czasu otwarcia migawki, jasność obiektywu. Wyłączenie stabilizacji mogłoby pomóc.

Dobrze to rozumie, znam to z własnego doświadczenia ;)

dragon5440
Nowicjusz

Zimny napisał(a):

Ja tam nie widzę żadnej zmyłki. Przecież Ban_kai nic nie pisał o przeglądaniu filmów nie na komputerze, a plik umieścił do ściągnięcia z serwera z rozszerzeniem .mts . Dosyć popularny przypadek

no może rzeczywiście z tą zmyłką przesadziłem, może dlatego ze ja tych filmów nie ściągnołem ze zwykłego niechcenia :|