Podziel się wrażeniami!
Witam tak jak w temacie jestem zainteresowany kupnem kamery Sony DCR sSR78E czy jest to dobry produkt a i jeszcze w instrukcji która sobie pobrałem jest też model DCR SR88E czym one sie różnią i czy można takową dostać bo nigdzie opisu do niej nie widzę jak i też na wyszukiwarce znaleźć nie mogę na polskich stronach.
PS. jestem szczęśliwym posiadaczem kamery sony sprzed 12 lat modelu 713 działa do tej pory ale meczy mnie już wrzucanie to na kasety wideo i przerabianie na kompie no i dość duże gabaryty czas na zmianę na coś lżejszego i mniejszego pozdrawiam wszystkich właścicieli sprzętu SONY
I jeszcze jedno pytanko czy DCR SR58E to nowszy model bo tych 78 to jak na lekarstwo w żadnym sklepie nie widać a 58 jest sporo i różni się tylko pojemnością twardego czy tak bo jeśli to tylko taka różnica to mogę wybrać i ten niższy model proszę o odpowiedzi?
Ooo, już rzadko spotyka się osoby z kamerami w systemie Hi-8 - i mało kto zna takie systemy To były kamery...
SR88E nie była chyba dostępna na polskim rynku. SR78E to jedna z lepszych kamer SD od Sony. Powoli coraz ciężej z dostępnością wszystkich kamer SD. Nie ma już nowych modeli, wszystkie wyparte przez kamery HD. Może warto zastanowić się nad zmianą właśnie na coś z HD? Kamerą HD możesz również nagrywać obraz SD, a taki sprzęt jest bardziej zaawansowany technologicznie. Mają nowe przetworniki Exmor CMOS, większe niż w kamerach o których mowa. Dzięki temu jakość nagrania jest lepsza, lepiej zachowują się przy słabym oświetleniu, szybszy proces zgrywania. Minus, to że kamery HD wymagają bardziej wydajnych komputerów do obróbki (postprodukcji). W kamerze z jakiej teraz korzystasz jest sporo możliwości zmian manualnych. W kamerach HD większość jest zautomatyzowana. Na szczęście na dobrym poziomie. Poniżej masz link z porównaniem podstawowych kamer HD (z twardym dyskiem model XR155, na karty SD model CX115) z kamerami SD:
http://www.sony.pl/comparison/hdrxr155e ... sr58es.cen" target="_blank
Kamery SR78E i SR58E różnią się wielkością dysku twardego. Poniżej masz porównanie parametrów:
http://www.sony.pl/comparison/dcrsr78es ... sr58es.cen" target="_blank