- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Pstryki i rozważania :)
Witam jestem tu greenhornem Już prawie 20 lat pstrykam lustrzankami (pierwsza to praktica a ostatnia minolta) i wreszcie dojrzałem do zakupu cyfraczka z lusterkiem. Chcę nabyć Sony, bo dowiedziałem się, że za mojego 14 letniego staruszka 500si dostanę zniżkę 10% w Fotojokerze a on nie jest już tyle wart... Jaki model wybrać (w granicach 2tys. za sam korpus) i z jakim obiektywem i lampką żeby była to uniwersalna maszyna. Noszę się z zamiarem zakupu A200 lub A 300 plus 18-200 Sigmy plus lampa. Plusem Sony jest kompatybilność ze szkłami-staruszkami na format 35mm. Rozważam również jakiś model Olympusa, Nikona D60 lub jeśli poszaleję to D5000 ( matryca CMOS) ale to nieco drożej wyjdzie. Przebywam w dzikich, polarnych klimatach już dwa lata i wierzcie mi jest tutaj co pstrykać . Jeżdżę ciągle służbowo po okolicy fotkując czym się da przy każdej okazji. Teraz na topie jest midnattsol czyli słońce o północy ale zimą z zorzą sobie poradzić może chyba tylko naprawdę dobra matryca (szumy). Poradźcie coś.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam serdecznie
Można by się spodziewać, że na Forum Sony wszyscy będą polecać Sony... Coś w tym jest. Postaram się być obiektywny.
Zawodowo pracuje na sprzęcie Nikona - obecnie najczęściej D300. Przez rok pracowałem na Canonie i nawet nie brałem pod uwagę aby się z nim związać na dłużej.
Miałem do czynienia niedawno z Olympusem E620, testowałem go przez dwa tygodnie. Już wolę Nikona. Niestety z Nikonem związałem się zanim Sony wypuściło 200-kę. I tego żałuję. Prywatnie przerzuciłem się na Sony i nie mam zamiaru z niego rezygnować. Obecnie jest to 300ka i 200ka. W planach jest 700ka.
Co do obiektywów nie jestem fachowcem od Sony. Nawet z Nikonem używam Sigmy i bardzo ja sobie chwalę. Do Sony używam dwie Sigmy 18-200 i 70-300 APO. Uważam to za trafny wybór. Jeśli chodzi o Sony to mam w planie 50 f/1,4.
Jeśli chodzi o warunki 'zimowe' to powiem z ręką na sercu, że Nikon jest OK. Niestety nie przetestowałem Sony jeszcze.
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem. Jak by co proszę pytaj.
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzięki za odpowiedź. Raczej zdecyduję się na @300-tkę z zoomem 18-200mm od Sigmy z praktycznych względów. Może potem dokupię jakieś inne szkło. Na 350 chyba się nie zdecyduję ze względu na przepakowanie pikselami małej matrycy a 300tka powinna mieć lepsze odwzorowanie barw niż 200tka. Z resztą wszystek naprawić można na PC. Do Nikona masz zastrzeżenia za co konkretnie? Dlaczego tak niemiło wspominasz Canona? Co wiesz o Olympusach za wyjątkiem wiadomych niewielkich matryc?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nikon
Mam przykre doświadczenia z obiektywami Nikkor. Dlatego stosuję Sigmę (jak by co niektórzy się dowiedzieli to mam w czapę). Trochę też nie pasuje mi ergonomia – ma takie dziwne przełączniki. które mnie irytują. Guziczki, zatyczki z przodu...
Zbyt mała korekcja dioptrii w wizjerze i bardzo mały dystans widzenia całej matówki.
Poza tym 300ka wygląda jak zabawka...
Canon
Mało ergonomiczny jak dla mnie, źle mi leży w ręce. Co prawda to jest subiektywne odczucie ale ważne. Odnoszę wrażenie, że Canon bardziej pasuje do damskich rączek.
Dopiero 5D jest ok pod tym względem.
Bardzo zawodny autofokus. Bardzo wolny jeśli chodzi o zdjęcia seryjne.
Olympus
Pomiar światła tragedia! Jakbym grał na loterii.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Co do tych pstryczków Nikona to masz rację. Canona nie znam z praktyki a Olympusa tylko "brigde" więc ponownie dzięki za Twoją opinię. Reasumując Sony (czyt.Minolta) rządzi . Zapytam jeszcze czy stare lampy różnych producentów dedykowane do Minolty współgrają tak jak szkła z cyfrowymi lustrami?
Nie pytam czym się zajmujesz choć mnie to zaciekawiło, bo pewnie musiałbyś mi potem dać w czapę
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nie to miałem na myśli. Pracuję dla wydawnictwa prasowego, i jako firma mamy popisaną umowę z dystrybutorem marki Ni...on i z takim sprzętem muszę się pokazywać gdy występuję w imieniu firmy. Więc jak by się kto dowiedział że mam do Ni..ona obiektywy Sigmy to czapa :smileyhappy:Tomek69N napisał(a):
Nie pytam czym się zajmujesz choć mnie to zaciekawiło, bo pewnie musiałbyś mi potem dać w czapę
A co do lamp to nie mam zielonego pojęcia. Fachowcy są gdzieś tutaj.... Kris! Lajam! Help!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Z zawodu jestem elektrykiem. Z musu elektrykiem-tułaczem. Pracowałem trochę w gorącej Francji (przecudnej urody średniowieczne obiekty) potem zawadziłem trochę o Spitsbergen a teraz siedzę u "wrót do Arktyki". Kilka fotek wrzuciłem na NK ale 99,9% pochodzi z komórki, bo często pstrykam w czasie pracy. Po upadku szkłem do dołu na statywie na skutek silnego wiatru moja Minolta nieco ucierpiała a poza tym fotolab spartolił mi bezpowrotnie zdjęcia ze Spitsbergenu niszcząc kliszę więc postanowiłem rozstać się z błoną światłoczułą.
http://nasza-klasa.pl/profile/17553346/ ... =id&page=1" target="_blank" target="_blank" target="_blank
Sporo fajniejszych fotek z normalnego aparatu miałem na albumie googli ale cudem jakimś wyparowało. W tej chwili nie mam dostępu do plików, bo są na CD w domu. Może nie są zbyt artystyczne ale za takiego się nie uważam. Chcę tylko przekazać znajomym jak tu czy tam jest...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Tomek69N napisał(a):
zawadziłem trochę o Spitsbergen a teraz siedzę u "wrót do Arktyki".
Zazdroszczę! Szczerze. Zawsze marzyłem żeby zobaczyć koło podbiegunowe i chciałem pracować na stacji Arctowskiego. Niestety życie toczy się swoim torem. http://klubkm.pl/forum/images/smilies/zmarzluch.gif
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Arctowski to na drugim biegunie chyba . Tutaj tak nie dmucha. no może na Spitsbergenie ( norweska oficjalna nazwa to Svalbard). Klimat w Tromso choć jest wybitnie śnieżny łagodzą mocno ciepłe prądy oceaniczne ale wystarczy kilkadziesiąt km w głąb lądu by człowiek rzeczywiście zmarzł. Staram się często odwiedzać dom w Polsce ale juz przywykłem do anomalii typu tęcza albo okulary p.słońce tuż po północy lub niebiesko-szaro-stalowo-truskawowy świat w styczniu w południe
Wracając do meritum potrzebny mi aparat o niskich szumach i dobrych odwzorowaniach barw
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Tomek69N napisał(a):
Arctowski to na drugim biegunie chyba
.
Zdecydowanie!
Tomek69N napisał(a):
Wracając do meritum potrzebny mi aparat o niskich szumach i dobrych odwzorowaniach barw
A300 spełnia te wymogi. Miałem możliwość popracować z A350 i jestem zdecydowanie nie. Upchanie większej ilości px na takiej samej powierzchni nie wyszło na dobre.
Odwzorowanie barw - funkcja strefy twórczej i intensywnych barw jest OK.
Oczywiście filtr polaryzacyjny będzie konieczny.
- « Poprzedni
- Następny »