Podziel się wrażeniami!
powiedzcie mi starzy wyjadacze;pp czy obiektywy sony jakie mam będą pasować do analogowych lustrzanek minolty? a jak tak to do których.
A jakie masz obiektywy?
Te, które są dedykowane do APS-C, czyli DT będą bardzo mocno winietować. Jeżeli masz obiektywy pełnoklatkowe, to oczywista, że będą pasować bez problemu
Tutaj masz modele lustrzanek Minolta/Konica Minolta z bagnetem "A".
Pamiętaj, że do analogowych lustrzanek wypadałoby zastosować obiektywy Sony pod FF'a. Tylko wtedy będziesz miał całą klisze ładnie naświetloną.
Tak wygląda kit na szerokim końcu podpięty do analoga:
fisheye.jpg
To co widać to D5D z sigmą - wisiała mi na szyi
Oczywiście, vratislawian, jesteś na tyle doświadczony już, iż wiesz, że analogowe minolty, (z bagnetem MD), nie będą działały z żadnym obiektywem z bagnetem A?
dzięki:)
Tadeuszu faktycznie lekko winietuje:) te 18mm to już fisheye;p
jasna sprawa, że DT nie jest najlepszą opcją, ale na początek powinno wystarczyć;p
dzięki starosta za link. dokładnie o to mi chodziło
tu masz jeszcze opisy mkropy http://mkropa.republika.pl/
dużo obiektywów mało docenianych przy cyfrze inaczej zachowuje się w analogu
ja też czekam na paczkę pewnie dojedzie czwartek-piątek z minoltą 7000i bo stwierdziłem że będę miał do "kompletu" miast targać dodatkową torbę z analogiem i szkłami
Wratislavian - to jest właśnie wypas ze szkiełkami. Bo np. ja póki nie mam cyfrowego FFa mogę sobie używać szkiełek na analogu
jedna ważna kwestia, o której chyba nikt nie wspomniał - zdecydowania większość aparatów analogowych Minolty z bagnetem "A" nie obsługuje silników SSM.
spoko kris. o ssmany się nie martwię bo żadnych nie mam.
kupiłem już minolte 500si. do tego pierwsze odbitki w domowej ciemni mam za sobą wyszły ekstra;p
SSM nie chodzi, więc śmiem podejrzewać, że SAM też nie?
Ktoś sprawdzał?
Gdzieś na KKMie było chyba foto z jakiejś analogowej Minolty i DT50 SAM, ale em... nie mogę znaleźć i nie kojarzę, czy było opisane działanie AFa...
Ktoś coś o tym wie może ?
w styczniu się dowiemy ;pp