anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Czy to juz rozwod Carl Zeissa z Sony?

profile.country.pl_PL.title
buzz-----
Początkujący

Czy to juz rozwod Carl Zeissa z Sony?

Do tej pory, mozna powiedziec, ze Carl Zeiss jedynie romansowal z innymi producentami lustrzanek cyfrowych. Na jednym z portali poswieconemu fotografii pojawila sie jednak wiadomosc, ktora rozwija niewinny flirt CZ w powazny romans, a moze nawet jest to poczatek konca zwiazku na wylacznosc z Sony? Co o tym sadzicie? Czy Sony wymyka sie powazny atut z reki?

"Firma Carl Zeiss poinformowała o wprowadzeniu nowej serii obiektywów o nazwie ZF.2 i przeznaczonych dla lustrzanek cyfrowych. Znajdziemy w nich mocowanie Nikon F oraz procesor i styki pozwalające na komunikację obiektywu z korpusem. Dzięki temu w danych EXIF będą zapisywane pełne informacje o przysłonie i ogniskowej, a użytkownik będzie mógł w końcu korzystać automatycznej ekspozycji.
Nie ma co jednak oczekiwać wielkiej rewolucji w konstrukcji nowych modeli, gdyż są to znane wcześniej konstrukcje o parametrach: 3.5/18, 2.8/21, 2/35, 1.4/50, 2/50 i 1.4/85. Nowe Zeissy pojawią się w sprzedaży już pod koniec miesiąca w cenach zawierających się pomiędzy 545 EUR a 1386 EUR + VAT.
Dodatkowo producent zapowiedział na wiosnę 2010 dwa kolejne modele: Distagon T* 2/28 ZF.2 oraz macro Planar T* 2/100 ZF.2."

34 ODPOW. 34
colorful-----
Początkujący

buzz - kris nie jest odosobniony w swojej opinii o Tobie. ja mam (stety lub nie) podobne zdanie. już nie raz padło pytanie czy Ciebie tylko sprzęt interesuje, czy fotografia może trochę też?

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

kolekcjoner?

Starosta.
Początkujący

buzz - po jakiego grzyba na Forum Sony podajesz info, że Carl Zeiss zrobił nowe obiektywy dla Nikona :question:
Konia to obchodzi :flushed:
Zacznij robić zdjęcia wreszcie. Anie tylko sprzęt i sprzęt.
Czekam na jakąś galerie.

P.S. I tak jak napisała colorful:

colorful napisał(a):

buzz - kris nie jest odosobniony w swojej opinii o Tobie.

Pozdrawiam

Pozdrawia Starosta :grin:
SkywalkerPL
Początkujący

Tak na marginesie to... ładne te obiektywy zeissa do Canikona - szkoda, że takich metalowych piękności nie ma CZ dla nas :c8
...
ale ja i tak wole autofocus :nauseated_face:

:slight_smile:
buzz-----
Początkujący

Starosta napisał(a):

Czekam na jakąś galerie.

Wiekszosc zdjec robie Canonem, wiec zgodnie z regulaminem tego forum - nie moge ich tutaj umiescic. Jest w mojej stopce link... jak chcesz, to kliknij. Ale moze cos wybiore z Sony i kiedys sie wezme...

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

z tego co kojarzę to możesz swoje zdjęcia umieszczać właśnie w Luźnych rozmowach

colorful-----
Początkujący

z tego co kojarzę to możesz swoje zdjęcia umieszczać właśnie w Luźnych rozmowach

Mateuszu - móc, a chcieć... ;)

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

buzz napisał(a):

Starosta napisał(a):

Czekam na jakąś galerie.

Wiekszosc zdjec robie Canonem, wiec zgodnie z regulaminem tego forum - nie moge ich tutaj umiescic. Jest w mojej stopce link... jak chcesz, to kliknij. Ale moze cos wybiore z Sony i kiedys sie wezme...

W tej stopce jest rzeczywiście link ale zdjęć tam chyba nie przybyło od kiedy kliknąłem go pierwszy raz jakieś pół roku temu...

Starosta.
Początkujący

Tomek69N napisał(a):

W tej stopce jest rzeczywiście link ale zdjęć tam chyba nie przybyło od kiedy kliknąłem go pierwszy raz jakieś pół roku temu...

I dlatego ja tam zaglądam tylko raz na miesiąc :smileyhappy:

btw
Czy ten wątek musi dalej żyć :smileyquestion:

Pozdrawia Starosta :grin:
ripride
Początkujący

te cajsy pod nikony i canony to zdaje się są wyłącznie analogowymi szkłami. biorąc to pod uwagę, jak i ich cenę oraz przywiązanie profi fotografów do szkieł systemowych to ostatnie ruchy cajsa należy traktować wyłącznie jako odrobinę ekstrawagancji z ich strony :slight_smile: