Podziel się wrażeniami!
Do tej pory, mozna powiedziec, ze Carl Zeiss jedynie romansowal z innymi producentami lustrzanek cyfrowych. Na jednym z portali poswieconemu fotografii pojawila sie jednak wiadomosc, ktora rozwija niewinny flirt CZ w powazny romans, a moze nawet jest to poczatek konca zwiazku na wylacznosc z Sony? Co o tym sadzicie? Czy Sony wymyka sie powazny atut z reki?
"Firma Carl Zeiss poinformowała o wprowadzeniu nowej serii obiektywów o nazwie ZF.2 i przeznaczonych dla lustrzanek cyfrowych. Znajdziemy w nich mocowanie Nikon F oraz procesor i styki pozwalające na komunikację obiektywu z korpusem. Dzięki temu w danych EXIF będą zapisywane pełne informacje o przysłonie i ogniskowej, a użytkownik będzie mógł w końcu korzystać automatycznej ekspozycji.
Nie ma co jednak oczekiwać wielkiej rewolucji w konstrukcji nowych modeli, gdyż są to znane wcześniej konstrukcje o parametrach: 3.5/18, 2.8/21, 2/35, 1.4/50, 2/50 i 1.4/85. Nowe Zeissy pojawią się w sprzedaży już pod koniec miesiąca w cenach zawierających się pomiędzy 545 EUR a 1386 EUR + VAT.
Dodatkowo producent zapowiedział na wiosnę 2010 dwa kolejne modele: Distagon T* 2/28 ZF.2 oraz macro Planar T* 2/100 ZF.2."
http://img399.imageshack.us/img399/6227/doh4773549sc5.gif
buzz i jego szukanie dziury w całym
nie wiem jak ty, ale ja tam wolę cajsa z autofokusem
no chyba, że koder exifa stawiasz na równi z AF'em
Buzz, Ty kochasz robić zamieszanie, co?
Czy w tej informacji, na którą się powołujesz, jest słowo o obiektywach z AF??
Wszystkie te obiektywy są do ręcznego ostrzenia, dodany ma być jedynie fabryczny "dandelion", i tyle.
Ech...
Oj, od razu, ze lubie robic zamieszanie.
Dla mnie jest to kolejny przyklad wkladania stopy miedzy drzwi, a framuge. A od tego to juz jest chwila do rozpychania sie CZ w innych systemach.
Nie chce tutaj robic zamieszania. Zwyczajnie uwazam, ze obiektywy CZ w ofercie Sony sa jednym z glownych atutow. Szkoda, gdyby Sony ten atut stracila... To tyle.
Przecież CZ to firma produkująca optykę. Od zawsze. Zawsze robiła obiektywy zarówno do Canonów jak i Nikonów. Dla Minolty chyba też. Jedynie dla Sony produkuje szkła z AF. Nie wiemy, jakie obowiązują umowy, ale widać, że to się na razie nie zmieniło. Więc po co panikować? Temat bardziej się do Luźnych rozmów... na daje niż do Obiektywów CZ - moim zdaniem.
nemesis napisał(a):
Temat bardziej się do Luźnych rozmów... na daje niż do Obiektywów CZ - moim zdaniem.
Obojetne, gdzie bedzie ten temat. Moze byc takze w luznych rozmowach...
Firmy Zeiss i Sony podpisaly w maju 2009 umowe o scislej wspolpracy na kolejne 5 lat. Wspolpraca trwa juz 13 lat... Pytanie czy Zeiss nie przygotowuje sie do zmiany strategicznego partnera?
i ?
nic to nie zmieni z punktu widzenia użytkownika. Mnie nie obchodzi jakie obiektywy projektuje CZ dla innych firm, z prostej przyczyny: nie podepnę ich do mojego aparatu
No i zdecydowanie wolę robić zdjęcia, wspaniałymi narzędziami jakie daje nam nasz system niż dyskutować na temat tego co będzie miał olympus,canon, nikon, pentax i inni.
Za to tobie widzę co siedzi w głowie - sprzęt.
kris napisał(a):
Za to tobie widzę co siedzi w głowie - sprzęt.
buzz napisał(a):
Nadinterpretowujesz. Wyciagasz bledne wnioski. Szufladkujesz. Przypinasz latki. Przykre.