Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie!
Na poczatku zaznaczę, ze lustrzanku uzywam od okolo 5 miesiecy. Dopoki nie trafilem na to formum, nie przywiazywalem wagi do tego jakie ustawienia maja byc, jakie zasady fotografowania powinno sie zachowywac... Nie przywiazywalem wagi do tego co to jest GO, przyslona i inne parametry. Jesli zdjecie mi sie podobalo to bylo ok, a jesli sie nie podobalo to je usuwalem. Na poczatku uzywalem Olympus-a E420 zdjecia z niego to 3 pierwsze fotki, Teraz mam Sony A200 ze standartowym obiektywem 18-70 a zdjecia z niego to poki co 2 kolejne.
Po przeczytaniu wiekszosci postow na tym forum zobaczylem jakim bylem -nikogo nie urazajac- "pustakiem". Mam rowniez swiadomosc z tego, iz fotograf ze mnie zaden a i pewnie artysta kiepski. Jestem jednak zdania, iz kazda wskazowka mi dana i zastosowana moze przyczynic sie do poprawy jakosci moich przyszlych zdjec. Nie tyle w kwestii artystycznej - bo kazdy rozpatruje to wg swojego uznania - lecz w kwestii technicznej.
Pozdrawiam!
P.S. Chyle czola przed innymi uzytkownikami tego forum, ktorzy za w tej dziedzinie swietnymi fachowcami.
Dziękuję Aniu!
Kiedy wpadacie na imprezę?!
pawelgrazawski napisał(a):
Czego się nauczyłem?
Nauczyłem się tego, że lampki mają swój czas synchronizacji i nie można ustawić krótszego czasu niż czas synchr. lampy ponieważ takie zdjęcie będzie kompletnie ciemne. Owszem lampa błyśnie, ale po tym jak migawka będzie już dawno zamknięta.
Co więcej... Dwa softboxy to nie wszystko. Najlepiej mieć jeszcze jakąś lampkę do doświetlenia tła ewentualnie światło (nie wiem jak się ono profesjonalnie nazywa) które nazywam "kontrą".
Jest to światło które "odcina" nam postać od tła; padające na tył modelki/modela.(jeśli oczywiście jest on lub ona zwrócona do nas twarzą ).
O ktoś tu ma urodzinki!
No to wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!
Wstawiam kilka kolejnych fotek...
Jeśli dobrze pamiętam, zrobiłem je dokładnie rok temu
Używałem tu w sumie trzech źródeł światła. Dwa softboxy po bokach i lampka aparatu do wyzwalania softboxów (przez fotocelę).
Zdecydowanie błędem przy wykonywaniu tych zdjęć był brak czwartego źródła światła, które świecąc od tyłu odcinałoby postać od tła.
Myślę, że dużo pracy jeszcze przed Tobą jeśli chodzi o zdjęcia studyjne. Takie ustawienie świateł okazało się niekorzystne dla modelki.
rakastan napisał(a):
Myślę, że dużo pracy jeszcze przed Tobą jeśli chodzi o zdjęcia studyjne. Takie ustawienie świateł okazało się niekorzystne dla modelki.
Myślę, że jesteś Ewo jedną z wielu osób, które nie czytają tego co piszę
Czytam co piszesz, tylko nie bardzo wiem po co wstawiać zdjęcia, które według Ciebie były źle zrobione i prosisz o porady i komentarze (patrz tytuł galerii). Lepszą nauką według mnie byłoby wstawienie fotki złej i dobrej w celu porównania.