anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Nowość - kamera Sony z wymiennym obiektywem! NEX-VG10E

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Nowość - kamera Sony z wymiennym obiektywem! NEX-VG10E

14 lipca Sony zaprezentowało pierwszą konsumencką kamerę z wymiennymi obiektywami (można stosować obiektywy m.in. z lustrzanek Alpha). Kamera będzie w sprzedaży we wrześniu, a już wywołała gorące dyskusje :D

Do tej pory wszystkie kamery konsumenckie sprzedawane na rynku miały na stałe zamontowany obiektyw. W kamerach montowane są obiektywy o przeznaczeniu uniwersalnym. Rozwiązanie to jest dobre, ponieważ sprawdza się w różnych warunkach. Jednak nie daje takich możliwości i efektów co rozwiązanie zastosowane w kamerach NEX, w których można założyć różne obiektywy z amatorskich i profesjonalnych aparatów lustrzanek. Obiektyw w kamerach różni się budową i parametrami od obiektywów stosowanych w lustrzankach. Obiektywy lustrzanek są bardziej różnorodne i dedykowane pod odpowiedni rodzaj fotografii. Daje to możliwość tworzenia artystycznych, profesjonalnych i zaawansowanych ujęć. Przenosząc to rozwiązanie na kamery otrzymujemy rewelacyjny efekt. Możemy w łatwy sposób stosować różne techniki wideofilmowania, których nie wykorzystamy używając standardowej kamery.

Montując obiektyw do np. makrofotografii osiągniemy piękne ujęcia w skali odwzorowania obrazu 1:1 i większe (czyli skomplikowany układ soczewek obiektywu może powiększyć małe elementy np. owady). W łatwy sposób możemy otrzymać obraz z bardzo małą głębią ostrości (np. jedna postać ostra, reszta obrazu rozmyta). Możemy nagrywać owady, przyrodę z efektem jaki może nam dać lustrzanka! Tego nigdy nie osiągniemy na standardowym obiektywie kamery. Możemy również zamontować teleobiektyw dzięki czemu będziemy mieli możliwość operowania dużym zoomem.

W kamera NEX możemy podpiąć obiektywy z bagnetem E, czyli dokładnie te zastosowane w aparatach NEX 3 i NEX 5. Dzięki adapterowi możemy również używać obiektywów stosowanych w lustrzankach Sony Alpha. Możliwości jest dużo.

Ciekawe jest również zastosowanie w kamerze dużo większego przetwornika niż w standardowych kamerach. Jest wykorzystany duży przetwornik obrazu CMOS Exmor APS HD o efektywnej rozdzielczości 14.2 megapiksela. Po raz pierwszy taki przetwornik jest stosowany w konsumenckich kamerach. Według informacji jakie udało mi się znaleźć jest on 19.5 raza większy niż przetworniki użyte w pozostałych kamerach! Wspominałem już o zabawie z głębią ostrości (część obrazu rozmyta, część ostra), zastosowany przetwornik wspomaga pracę obiektywów z tego zakresu.

Kamera posiada również bardzo dobry jakościowo mikrofon Quad Capsule Spatial Array oraz wejście na zewnętrzny mikrofon. Pomysł z wejściem na zewnętrzny mikrofon jest doskonałym rozwiązaniem, rzadko stosowanym przy innych kamerach. Dźwięk nagrywa w formacie Dolby Digital lub klasycznie stereo.

Kamera nagrywa obraz przy przepływności 24Mb/s. Obraz zapisywany z najwyższą jakością o rozdzielczości Full HD 1920x1080. Format materiału to AVCHD.Zapis na karty Memory Stick lub SD.

Przypuszczalne ceny z jednym obiektywem to ok. 2000$. Moim zdaniem cena przestępna jak na taki sprzęt. Co ciekawe razem z kamerą dostajemy Vegas Movie Studio HD Platinum 10!

Ważniejsze funkcje:

• Matryca CMOS Exmor™ APS HD o rozdzielczości 14,2 megapiksela - Duży przetwornik obrazu (rozmiar APS-C) umożliwiający rejestrację filmów Full HD i fotografii z jakością i głębią ostrości rodem z lustrzanki cyfrowej

• Wymienny obiektyw - Możliwość doboru obiektywu z mocowaniem E do każdego tematu. Piękne filmy przy korzystaniu z obiektywów Carl Zeiss i obiektywów do lustrzanek Sony (wymagany jest adapter)

• Obiektyw 18 – 200 mm wyposażony w optyczny stabilizator obrazu SteadyShot z „aktywnym” trybem - Wysokiej jakości obiektyw ze stabilizatorem kompensującym skutki drgań kamery podczas filmowania z ręki, nawet w marszu.

• Nagrywanie przy przepływności 24 Mb/s - Nagrywanie filmu Full HD 1920 x 1080 (w formacie AVCHD) przy maksymalnej przepływności, zapewniającej większą szczegółowość i czystość

• Fotografie o rozdzielczości 14,2 megapiksela - Wykonywanie fotografii o bardzo dużej rozdzielczości, niskim poziomie szumów i małej głębi ostrości – jakość obrazu rodem z lustrzanki cyfrowej

• Xtra Fine LCD 7,5 cm / 3" - Oparty na technologii TruBlack, panoramiczny ekran LCD o fotograficznej jakości (921 tys. punktów), zapewniający wyraźny obraz o dużym kontraście

• Elektroniczny wizjer (EVF) o dużej rozdzielczości - Regulowany kąt ułatwiający komponowanie i oglądanie ujęć pod różnymi kątami, nawet w intensywnym słońcu

• Mikrofon stereofoniczny Quad Capsule Spatial Array - Zaawansowany mikrofon zawierający cztery kapsuły o charakterystyce dookólnej – wyraźny dźwięk i lepsza niż w standardowych kamerach charakterystyka kierunkowa.

• Gniazdo zewnętrznego mikrofonu - Gniazdo umożliwiające dodanie oferowanego oddzielnie, zewnętrznego mikrofonu

• Procesor BIONZ - Wydajne przetwarzanie zapewniające dużą szybkość działania oraz czysty, szczegółowy obraz filmowy i fotograficzny

• Łatwa obsługa - Szybkie wybieranie i zmienianie ustawień funkcji w menu przy użyciu przejrzystego, zgodnego z intuicją systemu obsługi

• Możliwości ręcznego wyboru ustawień - Pokrętło sterujące i przyciski skrótów umożliwiające zgodne z intuicją, ręczne zmienianie ustawień czasu otwarcia migawki, przysłony, wzmocnienia i balansu bieli

• Tryb fotografowania z ręki o zmierzchu - Automatyczne wykonywanie serii zdjęć w słabym oświetleniu i łączenie ich w jedną fotografię o niskim poziomie szumów

• Zaawansowana optymalizacja zakresu dynamicznego - Zapewniające naturalny wygląd zdjęcia korekty ekspozycji i kontrastu w scenach o dużym kontraście i portretach pod światło

• Stopka akcesoriów - Zgodność z lampą błyskową / systemami oświetleniowymi α i innymi akcesoriami

• Wyjście HDMI® - Podłączanie kamery bezpośrednio do telewizora HD lub komputera z kompatybilnym wyjściem: wyświetlanie filmów w zapierającej dech jakości Full HD

• Nagrywanie na karcie Memory Stick™ lub SD - Zapis filmów Full HD na nośniku o dużej pojemności (maks. 470 min na karcie 32 GB), bez troszczenia się o kasety albo płyty

Przykładowe filmiki: - zachęcam do obejrzenia :D

http://www.youtube.com/watch?v=YB3SycJOEJw

http://www.youtube.com/watch?v=6zHk-cbOzFY

http://www.youtube.com/watch?v=9Npy-aVIVjE

http://www.youtube.com/watch?v=es0ASMcqkA0

66 ODPOW. 66
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

wole mieć 30min najlepszego dostępnego obrazka niż godziny gorszej jakości materiału bo widz oceniać będzie film a nie to czy musiałem robić sobie przerwy

Widz będzie oceniać film. Jeśli będzie dobry, to jakość obrazu nie będzie miała specjalnego znaczenia.

KubaKajt
Początkujący

Dla mnie jakość i kąt widzenia ma znaczenie jeżeli dla pana Moderatora DSLR z SONY nie ma to znaczenia to cóż mogę dodać

trybas
Początkujący

Kubo, na pewno dla Lajama obraz ma znaczenie, każdy lubi oglądać ostre, dobrze doświetlone filmy, bez szumów i tak dalej...
Jednak nie zapominajmy o treści jaką film przekazuje, fajnie napisałeś, że widz będzie oceniać film, jest to prawdą. Oglądając film widzowie nie zastanawiają się zazwyczaj jakimi metodami był on kręcony.

Co do filmu to, można go tworzyć najlepszą kamerą i efekt może być zły, ale można też zrobić ciekawy film, kręcąc najtańszym modelem i nie znając się na wszystkim ustawieniach.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Dla mnie jakość i kąt widzenia ma znaczenie jeżeli dla pana Moderatora DSLR z SONY nie ma to znaczenia to cóż mogę dodać

Wiesz, niektórzy aby oglądać jakieś wydarzenie sportowe muszą mieć superhiper jakość, na ekranie minimum 60 cali, perfekcyjnie skonfigurowany dźwięk itp itd.

Ja mogę oglądać coś nawet na 13 calowym laptopie, w niespecjalnie dobrej jakości transmisji...i tak najważniejsze dla mnie będą emocje :)

Oczywiście przerysowałem przykład, ale chodzi mi oczywiście o przekaz filmu, co bez żadnych ironicznych podtekstów słusznie zauważył trybas.

Dochodzimy tutaj do takiego momentu gdzie treść filmu/fotografii nie ma znaczenia/przestaje mieć znaczenie.
Liczy się ostrość, brak szumu, zniekształceń geometrycznych itp itd.

Taki perfekcjonizm trochę mnie przeraża :c31

KubaKajt
Początkujący

Ja wiem że film to przedewszystkim treść bo jestem artystą a nie człowiekiem z sony jak wy. Ja od siebie wymagam tego by być kreatywnym a od was wymagał bym jakości technicznej bo czasem chcę mieć czysty przekaz bez efektów niedoskonałości. Jak ktoś przychodzi do salonu to też tłumaczycie że jakoś naszego nowego telewizora tak naprawdę nie ma znaczenia jak będzie pan ogladal dobre i ciekawe filmy

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Ja wiem że film to przedewszystkim treść bo jestem artystą a nie człowiekiem z sony jak wy. Ja od siebie wymagam tego by być kreatywnym a od was wymagał bym jakości technicznej bo czasem chcę mieć czysty przekaz bez efektów niedoskonałości. Jak ktoś przychodzi do salonu to też tłumaczycie że jakoś naszego nowego telewizora tak naprawdę nie ma znaczenia jak będzie pan ogladal dobre i ciekawe filmy

Troszkę nie tak jest jak piszesz....

Przypomnę Ci tylko, że pracownicy Sony Poland mają nick w kolorze granatowym oraz stosowny podpis w stopce :c20

EDIT:
Poza tym odnoszę wrażenie, że pisząc na forum zwracasz się niejako do Sony...otóż tutaj rozmawiasz z użytkownikami produktów Sony. Pisanie na forum nie przyniesie wypracowania oficjalnego stanowiska firmy Sony w danej sprawie.

Pozdrawiam,

KubaKajt
Początkujący

to kim są zieloni że mogą posty edytowac itd. coś w rodzaju młodzieżówki politycznej, może ja też zostane zielonym, choć w opozycji też nie jest źle

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

to kim są zieloni że mogą posty edytowac itd. coś w rodzaju młodzieżówki politycznej

Regulamin mówi jasno:
"Moderatorzy - użytkownicy zarejestrowani na Forum posiadający szczególne uprawnienia."

Nie uprawiamy żadnej polityki, a jeśli Ci się tak wydaje to przykro mi, ale mylisz się.

Pozdrawiam,

profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

trybas napisał(a):

każdy lubi oglądać ostre, dobrze doświetlone filmy, bez szumów i tak dalej...

:o :shock:
Bardzo śmiała teza.

Ja wiem że film to przedewszystkim treść bo jestem artystą

:o :shock:
I klęknąłem sobie.
Fotografia to też przede wszystkim treść?

KubaKajt
Początkujący

trzeba by zapytać kogoś na forum canona albo niszowego nikona ale tego digarta dnia tompac masz całkiem calkiem