Podziel się wrażeniami!
Witam.
Jestem nowy na tym forum i na początku przepraszam moderatorów jeżeli taki temat już był.
Zakupiłem kamerkę HDR-SR10E i nagrałem na niej w formacie HD 32GB materiału.
zainstalowałem na kompie oprogramowanie dołączone do niej i przekopiowałem dane na dysk.
Chciałem materiał wypalic na płytach DVD ale nie udaje mi się to. Zniszczyłem juz klika płyt i nic.
Prosze o pomoc i wyjaśnienie krok po kroku co mam zrobić abym mógł materiał który mam na dysku w kompie (ewentualnie na kamerce- nie formatowałem go) mógł wypalić na płytkach DVD i zobaczyć na zwykłym odtwarzaczu.
Jest to dla mnie bardzo ważne.
Z góry dziękuje za pomoc
Witam,
Vojzz napisał(a):
Jestem nowy na tym forum i na początku przepraszam moderatorów jeżeli taki temat już był.
Zimny:), dzięki bardzo za pomoc...... Jak wróce z pracy do domu to zobacze co dało się zrobić......
Jak cos to wieczorkiem albo jutro napiszę co i jak....
Hej.
Zimny, niestety nie udało mi się to..... dzis wieczorkiem usiąde z nowym nero 8 albo 9.
Jeżeli możesz to napisz mi krok po kroku jakim programem połączyć ten materiał zbym nie stracił na jakości i czy w nero w/w uda mi się coś takiego.
jeszcze jedno..... jakiego kodeka potrzebuję do HD aby mi allplayer i inne programy otwierały filmiki???
Jak na razie to albo jest tylko głos albo głos i jakieś paski.
Z góry dzięki bardzo.....
Witam Vojzz, jeśli korzystasz z programu PMB dodawanego na płycie to bez problemu wypalisz na nim video..
Za pomocą programu PMB kopiujesz materiał na dysk. Wybierasz interesujące Cie fragmenty, z górnego meny wybierasz ikonkę z płytą (creation disc), zaznaczasz tam DVD-Video, wskazujesz materiały, później wybierasz wzorek menu i wypalasz płytę
Jeśli masz inny program niż PMB to daj znać, ale chyba Sony dodaje właśnie ten do wszystkich swoich kamer.
Faktycznie, ten sposób jest dużo prostszy. Nagrywa się dosyć szybko. Program PMB masz dołączony do kamery, na płycie. Też na początku nie korzystałem z niego, ale przez chwilą z ciekawości wypaliłem płytkę z urodzin mojej chrześniaczki i poszło bezproblemowo. Jak na początek, może jednak spróbuj sposobu Bostona, dużo szybszy i prostszy. Też się na niego przerzucę.
Dodam tylko od siebie, że materiały przeciągasz z podstawowego okna programu PMB, na do okno które wyskoczyło Ci po wybraniu opcji DVD-DISC CREATION.
Jak nie wyjdzie Ci tym sposobem, to napisz. Opiszę Ci ten drugi.
Boston, a próbowałeś nagrać przez AVCHD Creation? Wtedy będzie w HD, a nie w SD. Owszem, jak patrzyłem, to jakość na DVD jest świetna. Tylko wiadomo, HD to HD.
Co do kodeków, używam programu PMB i wypalonych płyt. Nie bawiłem się jeszcze z kodekami, ale chyba będzie trzeba. Jak znajdę jakieś rozwiązanie, opiszę je.
Jeśli nie masz odtwarzacza BD to nie masz co wypalać na płytę AVCHD. Jeśli chcesz oglądać w pełnej rozdzielczości to np możesz zmontowany materiał przegrać na kamerę i poprzez hdmi podłączyć później do telewizora hd.
Witam....
Dziękuje Wam za Wasze odpowiedzi.....
Poradziłem sobie. zainstalowałem PMB i tak jak pisaliście wypaliłem płytkę w tym programie.
Tylko zastanawia mnie jedna sprawa. Strasznie długo inicjują się pliki które można wybrać do nagrania.
Skopiowałem wszystkie dane z kamery- 32GB na dysk. Odpaliłem PMB i po naciśnięciu opcji DVD-DISC CREATION mogłem sobie iść na piwo- tak długo inicjowało wszystkie pliki ( jakieś 200 filmików )
Potem to już poszło bez problemu.....
Jest to normalne, czy mój komp jest za słaby??
Core 2 Duo E4500 2,2GHz, 2x1 DDRII patriot 800MHz duall channel, HDD WD320GB SATA, NVIDIA GeForce 8600 GT
Nie wiem dokładnie ile czasu masz na myśli mówiąć "można iść na piwo" - znam ludzi, którzy idą na piwo i wracają nad ranem . Jeśli wczytywanie zajmuje dłużej niż 10-15 minut (przy 200 filmach 32 GB) to rzeczywiście długo.
Parametry komputera jak najbardziej w normie, polecam jednak w przyszłości dokupić sobie 2 gb ramu - wogóle komputer wtedy sprawniej działa.