Podziel się wrażeniami!
Witam. Od niedawna jestem posiadaczem DCRSR37. Na chwilę obecną mam jeden problem. Filmy nagrywane były z info o dacie i godzinie, natomiast podczas nagrywania na płycie oraz na kompa informację te zniknęły. Bardzo proszę o pomoc.
W jakim programie zgrywasz filmy? Nie sądzę by informację o powstaniu pliku (jak data nakręcenia materiału) zniknęły, po prostu nie wszędzie widać takie właściwości. Spróbuj zobaczyć media file information dla danego video w programie Picture Motion Browser.
Moim zdaniem informacje niemal na pewno w plikach są przechowywane, czy to zgrane np. na format WMV czy DVD, a już na 100 procent będą jeśli skorzystasz z PMB.
Dzięki za odp. filmy są zgrane do kompa poprzez PMB. Podczas odtwarzania nie widać info o dacie i czasie nagrania, natomiast odtwarzanie poprzez kamerę i kabel AV na TV pokazuje taką informację(oczywiście ten sam film). Nagrałem również płytę za pomocą "one touch disc born" i również nie ma info o dacie.
Dzięki za odp. filmy są zgrane do kompa poprzez PMB. Podczas odtwarzania nie widać info o dacie i czasie nagrania, natomiast odtwarzanie poprzez kamerę i kabel AV na TV pokazuje taką informację(oczywiście ten sam film). Nagrałem również płytę za pomocą "one touch disc born" i również nie ma info o dacie.
Informacje o nagraniu są jak najbardziej zawarte w zgrywanym pliku, co więcej są to informacje nie tylko o czasu nagrania ale i jego właściwościach, dokładnie tak samo jak w przypadku zdjęć z aparatów cyfrowych, gdzie możemy się choćby dowiedzieć o takich wartościach jak ISO czy przysłona.
Wystarczy zerknąć w PMB do Media File Information (prawy przycisk myszy na wybranym pliku i dole listy jest ta pozycja). W innych programach czy to pinnacle, vegas, czy adobe premiere pro też taki info są wyświetlane. Po zgraniu materiału plik nadal powinien zawierać te informacje, co również można sprawdzić otwierając plik w danym programie. Inna sprawa, że po wyeksportowaniu materiału oraz jego obróbce tworzymy nowe pliki, które nie zawierają już informacje o czasie nagrania. To tak jakby złączyć kilka zdjęć w photoshopie, wyeksportować je do jpg i liczyć, że każdy fragment, będzie zawierał informacje o zdjęciach pierwotnych.
W załączniku informacje o nagraniu z przykładowego pliku z CX106 z PMB, widać m.in. datę utworzenia.
gggrzybowscy napisał(a):
gggrzybowscy napisał(a):
Też nie wiedziałem jak to zrobić. Męczyłem się z tym ze dwie godziny i parę płytek poszło... Ale na szczęście stosując napisane rady zadziałało . Po wypaleniu na DVD pojawia się czas nagrania materiału. Dzięki za informacje.
OK po przejrzeniu netu prawdopodobnie jest to ten program którego szukam. Niestety pomimo już kilku wiosen a może przez to, nie potrafię go ściągnąć. Może ktoś mi pomoże i poda "ŁOPATOLOGICZNĄ" instrukcję.
Nie wiem czy ten program jest darmowy, bo gdzieś czytałem że nie.
Wpisz w googlach "Dv Time Stamp pobierz" i pobierz plik ze strony (być może są to wersje trial)