Podziel się wrażeniami!
Witam
Fotografując niebo nocą i za dnia moim Sony A7 II zauważyłem zjawisko color bandingu . Czy w aparatach Sony jest to normalne? Czy może da się jakoś usunąć ten problem ?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Witaj nie widzę niczego niepokojącego na tych zdjęciach
Witaj, gdzie zauważyłeś banding? W wizjerze, na ekranie aparatu, czy na monitorze komputera?
Jeśli na monitorze, to czy masz monitor obsługujący chociaż przestrzeń sRGB? Zdjęcia robisz w rawach, czy w jpgach?
Banding zauważyłem na ekranie aparatu, tv ( nie używam monitora) i na smartfonie. Zdjęcia robie w rawach nieskompresowanych.
jeśli możesz wrzuć jakieś zdjęcie z bandingiem. Wydaje mi się, że problemem nie jest plik tylko ekran na którym zdjęcie jest oglądane zarówno ekran w aparacie jak i 99% tv i telefonów nie posiada przestrzeni srgb nie mówiąc o adobergb. Rozumiem, że pliki oglądasz surowe bez obróbki i w formacie raw, a nie wywołane w jakimś programie jako jpg?
Tak, pliki to surowe RAWy. Zauważyłem że najbardziej ten banding widać w wizjerze aparatu i tv , dużo mniej widać na LCD aparatu i smartfonie. Podejrzewam że masz rację i chodzi o moje ekrany. Lepiej niech ktoś oceni kto ma dużo lepszy ekran od mojego 😉
tutaj link zdjęć do pobrania https://megawrzuta.pl/filesgroup/a82ccd355db1857f4b822f7bd9cd21e0.html
W takim razie wszystko jest w porządku. Dziękuje za pomoc.