- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
SLT-A77 II + filtr C-PL = problem?
Witam,
na początek się przywitam:) Mam na imię Grzechu. Dawno dawno temu, jeszcze za czasów "innego" wyglądu forum, bywałem tu. Fotografuję już sporo latek, a zaczynałem od kliszy. Po dłuższym czasie nieobecności pojawił się problem z odzyskaniem starego konta do którego zapomniałem hasła i dlatego zmuszony byłem założyć nowe, ale to mało ważne.
Jest problem poważniejszy...
Po A550 i A700 przyszedł czas na A77II. Tydzień temu w piękny pogodny dzień wybrałem się w góry. Zapis na karcie pamięci jak zwykle w formacie RAW. W domu, spokojnie przeglądając wykonane fotografie na Adobe Bridge (jeszcze przed "wywołaniem"!) wyglądały OK. Po wywołaniu masakra. Na błękitnym niebie kolorowe, delikatne... gradienty? Takie fioletowo-rózowe tęcze w miejscach gdzie niebo się rozjaśnia na całej linii kadru. W sumie można powiedzieć, że na całym niebie, tylko na ciemniejszej jego części mniej widoczne. Wiecie na pewno jak wygląda niebo na fotografii wykonanej z filtrem C-PL:) Gdzieś wyczytałem, że takie "efekty" jak u mnie, występują jak fotografujemy przez szybę samolotu.
Teraz trochę o wykorzystanym sprzęcie. Filtr to Marumi C-PL Super DHG, monitor Eizo ColorEdge CS230 profilowany i kalibrowany - o nic go nie podejrzewam. Wyświetla precyzyjnie paletę sRGB. W A77II oczywiście profil sRGB. Zdjęcia wywoływane i pomniejszane w Adobe CameraRAW 8. Żadnej ingerencji w parametry fotografii (jasność, kontrast, WB itp.), tylko zapis do JPG. Nie wiem jak by było, gdybym wywołał 1:1, tzn. nie zmniejszając rozmiarów zdjęcia. Sprawdzę to.
I teraz sedno sprawy - "coś", co mnie męczy od tygodnia czyli plastikowe/celofanowe półprzepuszczalne lustro. Boję się, że to ono jest temu winne. Na A550 i A700 z tym samym filtrem i na tym samym monitorze nigdy takie zjawisko nie występowało. Czy to pod słońce czy ze słońcem.
Przepraszam za ten elaborat:) Co Wy na to?
A! W wolnej chwili dodam link do przykładowej fotografii abyście sami się jej przyjrzeli.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Hej miałem a77 używałem jej z cpl-em i nigdy nie miałem żadnych problemów. Jedynie robiąc zdjęcia na 11 mm niebo na jednym końcu było ciemniejsze, a na drugim jaśniejsze, ale to akurat normalne. Wrzuć zdjęcia jestem ciekawy jak do wygląda.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
A jaki obiektyw był w użyciu?
Tak czy inaczej, czekam na zdjęcie przykładowe.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witaj.
Spróbuj wywołać te RAW-y w innym jakimś programie (np.: IDC dołąćzany do aparatu, freeware'owy RawTherapee). To pierwsza możliwość.
Druga to jeżeli masz możliwość to może sprawdź ten obiektyw z założonym filtrem z innym korpusem. Może trzeba przeczyścić filtr i przednią soczewkę obiektywu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
>pawelszymanski6
Dokładnie, tak jest przy bardzo szerokim kącie. Trzeba z rozwagą używać C-PL, aby na niebie cuda nie wyszły. Przy mojej Sigmie EX 10-20 f4-5.6 polaryzuję delikatnie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
>Lajam
Sigma EX 10-20 f4-5.6
>piotruso
Dokładnie, spróbuję na innym oprogramowaniu.
Jeśli chodzi o użycie tego obiektywu z tym samym filtrem na innym korpusie, to tak jak wcześniej napisałem, z A550 i A700 nigdy nie miałem takiego problemu.
Optyka zawsze w nienagannej czystości. Można powiedzieć, że na tym punkcie mam bzika
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam ponownie po krótkiej przerwie.
Wyszła na to, że chyba pospieszyłem się ze swoim problemem. Zanim jednak opiszę co i jak, proszę zerknijcie na zdjęcia poniżej i napiszcie jak na waszych ekranach wygąda niebo. Proszę też, jeśli to możliwe, o informację na temat użytego do podglądu oprogramowania.
Z góry dziękuję!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Brudne (masz matrycę do czyszczenia).
A na poważnie: zdjęcia są dość małe (1000 pix na dłuższym boku) więc nawet jeżeli coś by występowało to podczas skalowania i kompresji do jpeg najprawdopodobniej zostanie to wygładzone poprzez uśrednienie w procesie interpolacji.
Oglądałem zdjęcia w powiększeniu 1:1 jak również w powiększeniu 400%. Poza zauważeniem brudów matrycowych praktycznie nic nie zwróciło szczególnie mojej uwagi (no, może na zdjęciu 02 jest jeszcze smuga kondensacyjna za przelatującym samolotem). Obejrzałem zdjęcia w standardowej przeglądarce windowsowej jak również w programie XnView. Jeżeli chcesz podeślij raw, mogę i to obejrzeć / wywołać.
Ale jeżeli doszedłeś do tego, co to był za bug i nie było spowodowane to sprzętem to O.K. Napisz tylko czego się wystrzegać lub na co zwracać uwagę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Na moim ekranie niebo wygląda całkiem ok. Owszem widać banding, ale to zapewne wynik kompresji, bo ogólnie zdjęcia malutkie i artefakty JPG są wszechobecne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
za Lajamem kompresja zjadła fotki ale po za tym zdjęcia są ok. (sprawdzałem w ps i faststone)