Podziel się wrażeniami!
Miło mi poinformować o dzisiejszej premierze nowych aparatów NEX
http://www.forum.sony.pl/download/file.php?id=25660
http://www.sony.pl/hub/dslr/nex5-nex3
Niesamowite nowe aparaty cyfrowe Sony NEX-5 i NEX-3 o wyjątkowo małym rozmiarze umożliwiają każdemu rejestrację obrazów w jakości zdjęć zrobionych cyfrową lustrzanką. Zrób pierwszy krok w stronę zdjęć o jakości lustrzanki cyfrowej, skorzystaj z krótkich czasów reakcji przy fotografowaniu i poznaj komfort związany z wymiennymi obiektywami oraz inteligentnymi funkcjami, takimi jak filmy w jakości AVCHD i tryb Sweep Panorama. Niewielkie aparaty cyfrowe NEX-5 i NEX-3 to moc możliwości kreatywnych, stylowa konstrukcja oraz prostota obsługi.
nemesis napisał(a):
Myślę, CS Bielsko, że wygłaszając powyższe "prawdy objawione", albo popełniłeś poważne nadużycie, albo... po prostu lepiej się znasz na telewizorach niż aparatach fotograficznych.
nemesis napisał(a):
Można zapytać np.: po co w samochodach manualne skrzynie biegów? Przecież sa automaty. I odpowiedzieć: Bo te manualne są profesjonalne (albo namiastką)... czegoś.
nemesis napisał(a):
A chodzi w lustrzankach całkiem o coś innego. I sądzę, że każdy używający lustrzanek (poza tymi, co chcą być bardziej profi) poda inne powody.
nemesis napisał(a):
Dla mnie jest to wygoda i funkcjonalność. Lubię przyłożyć oko do wizjera i kadrować na matówce a nie na ekraniku, na którym najczęściej mało co widać. Nie lubię świecić w nocy ekranem. Stabilniej trzyma się aparat przyłożony do oka niż trzymany jak obrazek przed sobą. I tylko mi nie mów, że wewnętrzny ekran może zastąpić obraz na matówce. Nie może.
nemesis napisał(a):
Raczej NEX i im podobne są wynikiem mentalności i upodobania uproszczeń, kosztem czegoś innego. Ale nie jest to powód do negowania sensu istnienia lustrzanek.
nemesis napisał(a):
I jeszcze pytanie: jak trzeba skontrować obiektyw, żeby umożliwiał ostrzenie z detekcją fazy?
nemesis napisał(a):
I co jest zaskakującego w tym, że aparaty mają mechaniczną migawkę?
To może zacznę od końca.
Jak by ktoś miał mnie źle zinterpretować powyższe 2 posty są moją PRYWATNĄ opinią w żaden sposób nie reprezentują stanowiska firmy Sony.
To jest nieprawda - występujesz jako Centrum Sony Bielsko - tak chyba należy rozwinąć Twój nick? I zdania, które wygłaszasz nie mogą być prywatną opinią. Reprezentujesz tu firmę i opinie wygłaszane są w imieniu firmy. Tak ja to rozumiem, i pewnie nie tylko ja.nemesis napisał(a):
Jak by ktoś miał mnie źle zinterpretować powyższe 2 posty są moją PRYWATNĄ opinią w żaden sposób nie reprezentują stanowiska firmy Sony.
nemesis napisał(a):
natomiast zaraz nas stąd przegonią za offtop
Jak na razie to merytoryczna wymiana argumentów.
nemesis napisał(a):
a jakość NEX-a będzie wystarczająca
nemesis napisał(a):
ale przede wszystkim bardzo wygodnym
Szum napisał(a):
Czytając opinie o nexie nasunęło mi się pytanie po co właściwie jest lustro w aparatach, skoro wizjer/ekran można zrobić elektroniczny; myślałem, że jest to nieodzowne by uzyskać szybko działający Af (detekcja fazy) lecz z tego co można w sieci przeczytać to nexy (detekcja kontrastu) raczej problemów z ustawianiem ostrości nie mają (szybkości) . Mógłby ktoś mi wytłumaczyć na chłopski rozum w kilku zdaniach o co w tym chodzi.
piotruso napisał(a):
Jako przykład mogę podać kamery.
piotruso napisał(a):
ale jednak w świecie amatorskim nikt takich nie produkuje a upraszcza konstrukcje dostosowując ją do potrzeb zwykłego śmiertelnika. I amatorzy jednak kupują te mniejsze kamerki nie oglądając się, że profi używa dużej kamery i statywu.
Zastanawiam się czemu tyle negacji? Nie mogę mieć swojego zdania na temat lustra, migawki, detekcji fazy
Zastanawiasz się? To dobrze. Bo ja myślę, że cała dyskusja wzięła się stąd, że na zadane pytanie przez forumowicza szum, odpowiedziałeś z całą powagą przedstawiciela Centrum Sony, co zostało przyjęte do wiadomości jako prawda ogólna (i być może oficjalne stanowisko firmy), a nie Twoje, prywatne zdanie i opinia. I zapewne stąd cała dyskusja. I nie dotyczy w zasadzie tematu archaiczności lustrzanek, tylko wzięła się ze sposobu Twojej odpowiedzi. Moim zdaniem.Tadeusz napisał(a):
odpowiedziałeś z całą powagą przedstawiciela Centrum Sony
Tadeusz napisał(a):
odpowiedziałeś z całą powagą przedstawiciela Centrum Sony