Podziel się wrażeniami!
Cześć. Mam problem z odtwarzaniem zdjęć na aparacie sony a7. Mogę zobaczyć tylko ostatnio zrobione zdjęcie. Gdy próbuje przewinąć do kolejnych pojawia się taki komunikat. Przed chwila przywróciłam aparat do ustawień fabrycznych a komunikat wciąż się pojawia. Początkowo myślałam, ze jest to wina karty (Sandisk). Wtedy reset ustawień pomógł, teraz niestety nie. Błąd wyskakuje teraz przy każdej innej karcie. Zdjęcia się zapisują, po zgraniu na komputer można je odtworzyć, nie są uszkodzone. Czy ktoś miał już ten problem i wie jak go rozwiązać? Edit: pomógł format karty. Ale co jest w takim razie przyczyna? Pierwszy raz komunikat pojawił się w trakcie robienia zdjęć.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
@anarchia napisał(a):
Następnym razem jak pojawi się ten problem spróbuje z widoku daty przejść na widok katalogu, prawdopodobnie to jest rozwiązaniem mojego problemu
Raczej problemem jest błąd bazy danych. Kiedy coś się nie wyświetla, a nic nie było zmieniane w menu, pierwszą czynnością jest wejście w MENU > [Ustawienia] → [Odz. bazę dan. obr.].
Prawdopodobnie masz odtwarzanie wskazane z nie tego folderu, w którym masz tamte wcześniejsze zdjęcia. Ja też miałem taki komunikat podczas mojego powrotu z dalekiej wyprawy i zmartwiłem się, bo myślałem, że padła karta, a z nią cały tygodniowy urobek. Ale z poziomu aparatu poszperałem po folderach i znalazłem. Sprawdź to u siebie wsadzając tę kartę właściwą. Mam nadzieję, że nie formatowałeś jej.
Dziękuje za odpowiedz. Niestety to nie to. Na karcie miałam jeden katalog ze zdjęciami, a problem pojawił się w trakcje robienia zdjęć podczas którego nie utworzył się nowy katalog. Problem wyglądał w ten sposób, ze mogłam zobaczyć ostatnio zrobione zdjęcie, a gdy chciałam zobaczyć poprzednie, to wyświetlał się właśnie ten komunikat.
Przepraszam wyraziłem się nieprecyzyjnie. Ale przyjrzyj się temu zdjęciu, które załączyłaś i zobacz co tam jest, W lewym górnym rogu jest biały prostokąt z ciemna strzałką, co znamionuje uruchomienie trybu oglądania. Ala obok z prawej strony jest znak oglądania w trybie daty (coś, jak ikona kalendarza).
Wejdź w Menu główne i przejdź do zakładki Odtwarzania (czyli strzałka w prawo) i znajdź tam opcję: Tryb oglądania.
Wejdź do tego i zobacz jakie widoki są tam zlokalizowane. Przestaw na widok katalogu (zdj) i powinno być po krzyku. Ale przy okazji wejdź w ten widok katalogu i zobacz, co w nim masz. Powinny tam być wszystkie zdjęcia. Aby z tego wyjść naciśnij Menu i lekko spust migawki. Teraz zobacz normalnym sposobem tak, jak przeglądałaś dotąd zdjęcia, czy wszystko gra. Tak jest u mnie, choć mam ILCA-68, to myślę, że Menu jest podobne.
Przyznam, że nie wpadłbym na to, aby obrabiać pliki bezpośrednio na karcie. Wynikałoby z tego, że baza tego nie lubi.
Ale mnie chodzi wciąż po głowie widok załączonego wyświetlacza i ikona trybu przeglądania, jakby wg daty. To z resztą się trochę zgadza z treścią zgłoszenia, że można oglądać tylko ostatnie zdjęcia. Być może tryb przeglądania był wtedy ustawiony na datę i miał wskazany ostatni dzień i tylko te zdjęcia były widoczne. Na innych kartach sytuacja jest ponoć podobna, a przecież na innych kartach zostały utworzone nowe bazy, więc te chyba nie są uszkodzone.
No, ale bez współpracy z kol. @anarchia nie dowiemy się, czy nasze porady coś dały, bo anarchia zamilkła.
Panowie jestem, tylko studia mnie pochłonęły dziękuje bardzo za odpowiedzi. Następnym razem jak pojawi się ten problem spróbuje z widoku daty przejść na widok katalogu, prawdopodobnie to jest rozwiązaniem mojego problemu, ponieważ zdjęcia w czasie wystąpienia tego błędu nie były odtwarzane na komputerze ani przerabiane. Dziękuje jeszcze raz i życzę Wam miłego wieczoru.
@anarchia napisał(a):
Następnym razem jak pojawi się ten problem spróbuje z widoku daty przejść na widok katalogu, prawdopodobnie to jest rozwiązaniem mojego problemu
Raczej problemem jest błąd bazy danych. Kiedy coś się nie wyświetla, a nic nie było zmieniane w menu, pierwszą czynnością jest wejście w MENU > [Ustawienia] → [Odz. bazę dan. obr.].
Dziękuję