- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Nex 3 i nex 5
Witam mam kilka pytań
planuje w najbliższej przyszłości zakup aparatu na początku myślałem o canonie 500D
ale zobaczyłem na allegro nexa i chyba to będzie mój przyszły aparat
Teraz pytania:
1.Czym się różni nex 3 i nex 5 ?
2.Jakie są do nich obiektywy - jakie są ich ceny i dostępność na rynku ? (linki mile widziane )
3.Czy polecili byście mi te aparaty ? Jeżeli tak to dlaczego i jeżeli nie to tak samo
4.Czy SONY mówi już coś o przyszłości czyli czy będą kolejne NEXY ?
5.Jak z jakością zdjęć ? Czy są porównywalne do normalnych DUŻYCH lustrzanek ?
6.Czy są jakieś dodatki typu filtry na obiektywy, lampy błyskowe itp ?
Czekam na odpowiedzi
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
I jak cena po promocji ? Jutro jadę do Sony Center i kupuje nex 5 z dwoma obiektywami
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
myślę, że najlepszym i najszybszy sposobem na uzyskanie odpowiedzi na takie pytania jest bezpośredni kontakt z salonem, do którego się wybierasz.wolak napisał(a):
I jak cena po promocji ? Jutro jadę do Sony Center i kupuje nex 5 z dwoma obiektywami
Listę salonów wraz z danymi kontaktowymi znajdziesz tutaj:
http://www.sony.pl/article/salony-sony-centre
FF. 14mm. 35mm. 50mm. 85mm. 135mm. 500mm. 70-210
thank god i'm a photographer
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzięki już tak zrobiłem
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Wreście jestem właścicielem NEX-5
Na pewno będę uczestniczyć w życiu forum w przyszłości a raczej już nie długo utworze swoją galerię.
I mam kilka pytań
Czy pokrowce(bądź jakaś torba) są dostępne już ?
Wie ktoś może o dacie wejścia do sklepów teleobiektywów ?
Jak z filtrami itp. ? (tzn. jakie mam kupić na początek i jaki rozmiar ? )
Zaznaczam, że jestem początkującym fotografem - to jest moja pierwsza własna lustrzanka
Może macie jakieś porady dla mnie - początkującego (tzn co moge kupić na start itp.)
Mam na razie to co w zestawie NEX-5D. Planuje kupić folie poliwęglanową na LCD.
I nie wiem czy coś więcej na razie kupować ? Jak myślicie ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Na razie poznawaj sprzęt, naucz się go, a potrzeby (ewentualne) same się pojawią. Na 16 ma gwint 49 a na 18-55 - chyba 55mm. Więc filtr polaryzacyjny kołowy, bo tylko taki ma sens. Ewentualnie połówka, ale z NEX-em? Jego DRO i HDR-em? Chyba nie potrzeba.
Na jesieni ma się pojawić obiektyw 18-200. Ewentualnie przejściówka(i) i można podpiąć manualne obiektywy (jak lubisz taką zabawę).
Czekamy na zdjęcia w Twojej galerii
fotoamator
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
wolak napisał(a):
Wreście jestem właścicielem NEX-5
Na pewno będę uczestniczyć w życiu forumw przyszłości a raczej już nie długo utworze swoją galerię.
Gratulacje :smileythumbsup:
W odpowiedzi na Twoje pytania:
- stabilizowany optycznie obiektyw 18-200 (czyli z zakresem tele) wejdzie na jesień (oznaczenie SEL 18200, E 18-200mm F3,5-6,3 OSS). Konkretna data nieznana.
- filtry - jeśli już wyłącznie polaryzacyjny i ewentualnie szary. Rozmiar masz napisany na obiektywie z przodu i wynosi 49mm. Filtr jak kupować to porządny czyli Marumi, B+W, Heliopan, ewentualnie Hoya z seri HMC. Filtr UV odradzam - nic nie daje oprócz pogorszenia jakości obrazu. Jeśli ktoś będzie usiłował przekonać Cię, że UV jest filtrem ochronnym, to musisz zrozumieć, że do ochrony obiektywu służy osłona przeciwsłoneczna i dekielek.
NEX-5 nie jest lustrzanką
Zamiast bajerów kup koniecznie zapasowy akumulator oraz gruszkę do czyszczenia matrycy (najlepiej taką firmy Giottos). Przyda się to zdecydowanie bardziej niż choćby folia na ekran.
Warto dokupić też kartę pamięci - nie warto ryzykować z jedną.
Na start fajnie zaopatrzyć się w porządną torbę na aparat. Pokrowiec swoją drogą, ale raz że ich jeszcze nie ma, a dwa to jednak pokrowiec nie da Ci takiej osłony przy transporcie jak mała torba. Toreb do wyboru jest mnóstwo i kup tą, która Ci się najbardziej podoba i będzie "rozwojowa" czyli miała miejsce na choćby koleny obiektywik lub gruszkę do czyszczenia matrycy.
EDIT:
Lista dodatków (jeszcze niedostępnych)
LA-EA1 - adapter gniazda obiektywu - umożliwia instalację obiektywów z systemu
VCL-ECU1 - konwerter ultraszerokokątny (dla SEL16F28)
VCL-ECF1 - konwerter "rybie oko" (dla SEL16F28)
LCS-EML1A - futerał dla NEX z obiektywem SEL16F28
LCS-EML2A - futerał dla NEX z obiektywem SEL1855
Futerały dostępne w różnych wersjach kolorystycznych
LCS-EMB1A - osłona korpusu NEX-5
LCS-EMB2A - osłona korpusu NEX-3
Osłony w różnych wersjach kolorystycznych
FDA-SV1 - Zewnętrzny wizjer optyczny (pole widzenia dostosowane do obiektywu 16mm)
LCS-BBD - mały pokrowiec na aparat NEX z obiektywem SEL16F28
LCS-WR2AM - mata ochronna dla aparatu, aby uniknąć porysowania sprzętu przenoszonego w jednej torbie
PCK-LH1EM - osłona ekranu LCD
PCK-LS1EM - folia ochronna na ekran LCD
STP-XH1 - pasek na ramię (różne kolory)
ECM-SST1 - zewnętrzny mikrofon stereo o zmiennej charakterystyce (90/120 stopni)
NP-FW50 - Akumulator
AC-PW20 - Zasilacz sieciowy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dziękuje za odpowiedzi
Zapomniałem jeszcze dodać, że uwielbiam fotografie makro i jako, że nie ma i raczej nie będzie za szybko obiektywu makro co myślicie o takich szkłach ? : http://allegro.pl/item1148489324_soczew ... _49mm.html
Co do karty pamięci to mam na razie 8gb ale planuje zakupić 32gb
Ten polaryzacyjny raczej mi się przyda co myślicie o takim:
http://allegro.pl/item1085131397_filtr_ ... 00_a1.html
bo ten co kolega Lajam napisał to 200zł ponad kosztuje, a na razie mnie na taki nie stać
A ten szary to chyba taki byłby dobry ?
http://allegro.pl/item1136170338_filtr_ ... mocja.html
Co do baterii to kupie na 100% tylko na allegro nie widzę jeszcze takiej jak moja (może źle patrze ?) - jeżeli jest jakaś aukcja na allegro to dajcie linka
Tej gruszki firmy giottos nie ma na allegro
Co sądzicie o takim zestawie? :
http://allegro.pl/item1135883101_najlep ... _wawa.html
Torba to chyba taka by byłą dobra bo nie chce za dużej
http://allegro.pl/item1115788607_torba_ ... amera.html
A i jeszcze mam jedno pytanie co do aparatu
Bo wiem, że jest niby ta funkcja HDR tak ? I jak się ją niby włącza ? I czy będzie można robić z tą funkcją takie zdjęcia ?:
http://i.frazpc.pl/pliki/2002/board_graf/127144160464517934.jpg
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Tak się zastanawiam, jak Ci napisać, żeby delikatnie było i prawdziwie do tego
Wszystkich tych rzeczy, które wymieniłeś w linkach da się używać. I nie wykluczone, że z efektów byłbyś zadowolony. Przez tydzień, może miesiąc, może trochę dłużej. Do czasu aż zaczniesz zadawać pytania - dlaczego "oni" mają np. ostrzejsze zdjęcia? A moje już mi się tak nie podobają?
Soczewki do makro - są OK, też taką jedną jeszcze mam - ale zdaję sobie sprawę, że to jest erzatz - jakość im dalej od środka kadru gwałtownie spada, ostrość pozostawia do życzenia, zdarzają się aberracje... ale używać się da i przez czas jakiś czerpać zadowolenie.
Filtr polaryzacyjny - też używałem taniego (dopóki się nie stłukł - i to była jego zaleta - strata niewielka), ale na początek może być - jednak, jak napisałem na początku - apetyt rośnie w miarę jedzenia i być może, po czasie, zauważysz mankamenty tanich filtrów (spadek jakości, spadek ostrości, gorsza praca pod światło). Zaletę też takie mają - są tanie.
Ten zestaw do czyszczenia? Załączony lenspen to chyba nie do matrycy, a do obiektywu (optyki) jest?
Lenspen polecam TAKI, a do przedmuchania wystarczy gruszka z apteki za kilka złotych, byle by nie była talkowana w środku.
Dlaczego akumulatora szukasz na allegro, a nie w firmowym sklepie? Podróbki, szczególnie do nowego sprzętu mogą być nie najlepszej jakości...
Włączanie HDR jest opisane w instrukcji (w menu, w zakładce jasność/kolor).
Jednak, aby uzyskać efekt, taki jak na obrazku, niestety trzeba popracować w programie graficznym. Potrzebny statyw i wykonanie kilku zdjęć o różnym naświetleniu - i program do połączenia tegoż.
Funkcja HDR w aparacie umożliwia zwiększenie pojemności tonalnej matrycy poprzez zrobienie - też - kilku (3) zdjęć i połączenie ich, ale bez udziwnień
Pozdrawiam.
fotoamator
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
O soczewkach makro zapomnij, to najgorsze rozwiązanie.
Jeśli nie stać Cię na filtry polaryzacyjne o których pisał Lajam to nie kupuj w ogóle, szkoda pieniędzy na coś co będzie leżało w szufladzie.
Jeśli chodzi o szary na obiektyw 16mm to np. ten http://fotoklik.pl/akcesoria-foto-video ... -49mm.html bo w wersji slim, a na 18-55 najlepiej podobny
Zastanowiłbym się nad systemem filtrów Cokin ale typu A bo jest mniejszy a i filtry są dużo tańsze niż do systemu P http://allegro.pl/19957_typ_a_od_36_mm_ ... nge_view=1
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
A ja się tylko spytam, czy alledrogo jest jedynym uznawanym medium transakcji internetowych?
Gruszkę giottos (np. rocket air) można kupić w sklepie podanym przez Tadeusza lub tutaj