Podziel się wrażeniami!
Witam, podczas filmowania z użyciem profilu s-log 2 czy cine4 przy zmianie naświetlenia sceny pojawia się na chwile przebłysk koloru fioletowego. Problemu nie ma podczas filmowania bez użycia profilu czyli PP off.
Ustawienia na manual: czas 1/50s, przysłona 2.8, iso Auto 100-6400.
Czy to jest normalne ? Czy coś matryca siada ? Aparat mało używany jak do tej pory.
Problem widoczny jest na filmiku
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Aparat przez serwis Prolab.pl nie został naprawiony. Gwarancja 5 letnia Premium Service... stracone pieniądze. Po rozmowach telefonicznych i e-mailach serwis odpowiedział, że to normalne zachowanie mimo iż za pierwszym razem uznał usterkę i wymienił podzespoły aparatu.
Normalne to by było gdyby w innych sprawdzonych modelach też tak było, a nie jest, o czym pisałem do serwisu w każdym emailu.
No cóż profesjonalny serwis profesjonalnie potraktował klienta i wymigal się od poniesienia kosztów naprawy.
Przepraszam za pomyłkę, chodzi o serwis Proclub.pl
Cześć, proponuję żebyś skontaktował się ze wsparciem technicznym celem ewentualnego złożenia reklamacji. Może będą w stanie ci jakoś pomóc.
A czy twój test w sklepie nie był zafałszowany przez znacznie większą ilość światła niż w twoim nagraniu?
Cześć, zweryfikowaliśmy sytuacje na innym aparacie (A7RIII) i rzeczywiście przy zastosowaniu profilu (PP9) pojawia się jakiś błysk.
U mnie przeblysk koloru fioletowego pojawia się przy przejściu ISO pomiędzy 640 a 1000. Widać to nawet przy ręcznym zwiększaniu ISO i założonym dekielku na obiektyw. Przetestuj i napisz jak możesz. Ustaw sobie PP7.
Cześć, przyjrzeli się temu inżynierowie i dostaliśmy taką informację.
Rzeczywiście może się to zdarzyć w szczególnych warunkach, takich jak scena przedstawiona na filmie, gdy wzmocnienie zmienia się do wysokiego poziomu z nagłą zmianą jasności – na chwilę może pojawić się fioletowy szum. Nie jest to usterka, lecz efekt dostosowywania się aparatu do tej radykalnej zmiany w otoczeniu.
Efekt ten może być zredukowany przez:
- filmowanie w S-Log2 (zamiast S-Log3),
- stałą wartość ISO (tak, aby wzmocnienie nie ulegało wahaniom),
- unikanie nagłych i dużych zmian sceny (jasność).
Nie jest to więc kwestia jakości, ale normalnego ograniczenia aparatu w bardzo szczególnych warunkach.
Efekt ten nie pojawia się tylko przy przejściu z dobrze oświetlonego otoczenia do słabo oświetlonego. Pojawia się on przy przejściu ISO z 640 do ISO 1000, gdzieś w tym przedziale. Widać to na slog2, slog3, hlg, hlg2, hlg3, cine4. Jest to usterka bo kiedyś tego nie było a teraz jest. Nie liczę już na pomoc serwisu Proclub.pl bo po odpowiedzi typu żeby ustawić sobie ISO na 1/60 s już zrozumiałem jaki poziom wiedzy tam panuje. Poradziłem sobie z tym tak, że ustawiam sobie ISO w przedziale 100-640 w otoczeniu dobrze oświetlony, 1000-6400 w otoczeniu słabiej oświetlony i nagrywam w HLG3