Podziel się wrażeniami!
Witam.
Zakupiłem aparat A6500 i nie jestem zadowolony z jakości zdjęć w trybie auto - czasami aparat dostaje żona a ona nie jest ekspertem w dziedzinie fotografii.. Sam też się dopiero uczę.. Ale do rzeczy.. W auto aparat wg mnie robi foty na za wysokim ISO - widać duże szumy i przebijają się zielone piksele.. Mogę gdzieś wrzucić pliki ARW w celu weryfikacji moich obaw że coś jest nie tak.. Ewentualnie gdzie się mogę udać w okolicach Wrocławia/Poznania na weryfikację sprzętu.. Szkło to Sigma 56mm i Sony 18-105 mm
Czy kontaktowałeś się już w tej sprawie z Sony Support? Można to zrobić telefonicznie lub poprzez formularz, dane kontaktowe tutaj:
tel. +48 223060694
https://services.sony.pl/supportmvc/pl/Contact/Email
Tutaj natomiast adres i kontakt serwisu na terenie Poznania:
Sontronic
Ul. Czarnieckiego 9a
61-535 Poznań
+48 61 833 49 41
Warto wrzucić przykładowe zdjęcie, na którym jest widoczny problem. Być może któryś z obecnych tu ekspertów foto będzie w stanie pomóc zdiagnozować problem.
KLIK Tutaj przykładowe foty w formacie ARW i jpg. Jpgi wyeksportowane z ARW programem Corel AfterShot Pro 3 - poprawione RAW Impulse noise Removal i lens correction. Aparat pożyczyłem znajomemu na szybko do popstrykania zdjęć z imprezy a że prędzej nie miał styczności z aparatami sony to pstrykał na "auto" i takie o to efekty...
Gwarancje mam do 21.12.2019 i jak coś jest nie tak z aparatem to wolał bym to załatwić jeszcze na gwarancji...
Pozdrawiam
Witaj, wg mnie rawy są jak najbardziej ok jeśli chodzi o szumy przy danym iso, jpgi obrobione już nie są ok wg mnie zbyt agresywnie zostały obrobione. Niestety tam gdzie jest mało światła dobrze jest używać jasnych obiektywów i ewentualnie wspomagać się zewnętrzną lampą błyskową. I tak od siebie jak robię zdjęcia na wysokim iso to je prześwietlam o 0,3 EV czasami trochę więcej dzięki temu nie muszę wyciągać cieni co dodatkowo podnosi szumy na zdjęciu
Dzięki Paweł, i tutaj nasuwa mi się pytanie które nurtuje mnie też od dłuższego czasu: czy aparat w trybie auto lub ISO auto nie nastawia za wysokich ISO sobie ? W pokoju, gdzie mam wszystkie światła włączone i jest raczej jasno poniżej 3200 mi nie schodzi przy automacie ?
Na jednym z udostępnionych zdjęć- gdzie robią sobie selfie jest jasno, a i tak aparat zrobił fote w ISO 6400 - normalne to jest ?
Witaj, aparat zupełnie w inny sposób "widzi" niż ludzkie oko. Pomiar światła dąży do 18% szarości dlatego np. zdjęcia zimą na śniegu należy prześwietlać, bo inaczej śnieg będzie szary, a zdjęcia gdzie dominuje czerń niedoświetlać. Ja osobiście nie robię zdjęć w trybie auto tylko w trybie A lub M (mam a6300), ale iso mam ustawione w tryb auto do iso 6400 i dosyć często robię zdjęcia właśnie na tak wysokim iso, jak poprawnie naświetlisz zdjęcie, to iso 6400 problemem nie będzie schody zaczynają się wtedy gdy zdjęcie jest niedoświetlone i trzeba je "wyciągać" na komputerze...