anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

a6100 dźwięk z mikrofonu zewnętrznego dziwnie odtwarza na telefonach

profile.country.PL.title
calek91
Nowicjusz

a6100 dźwięk z mikrofonu zewnętrznego dziwnie odtwarza na telefonach

Witam,

mam dość dziwny problem. Kupiłem aparat Sony a6100. Podpiąłem do niego zewnętrzny mikrofon z wyjściem XLR (kablem XLR - mini jack). Gdy testowałem mikrofon i zrzuciłem nagranie wydawało się, że wszystko działa i jest ok. Problem pojawił się, gdy wrzuciłem film na dysk google lub YouTube. O ile na komputerach wszystko odtwarza się dobrze, tak na telefonach dźwięk z mikrofonu w tych filmach jest skopany. Spróbowałem wrzucić oryginalne nagranie z aparatu do programu Adobe Premiere Pro i go wyrenderować. Niestety, to nie pomogło i jest to samo - na komputerze dźwięk z mikrofonu działa, a na telefonach jest coś nie tak. Tu przykład:

https://youtu.be/pLd17DY5pus

Co może powodować taki dziwny problem z dźwiękiem na telefonach? Macie jakieś pomysły?

3 ODPOW. 3
profile.country.PL.title
calek91
Nowicjusz

Dodam jeszcze, że gdy podłączę do telefonu słuchawki to dźwięk z mikrofonu na filmie jest ok. Mocne zniekształcenia i zakłócenia dźwięku są na głośnikach telefonów. Sprawdzałem na dwóch telefonach marki Xiaomi.

profile.country.PL.title
photo__music
Użytkownik

Spoiler

Ale jaja...

Co to za mikrofon?

Chcę taki!

Prawdopodobnie,ale prawdopodobieństwo jest nieprawdopodobnie nieprawdopodobne,ma to związek z amplitudą próbkowania,która nakłada się na amplitudę w telefonach.

Coś jak generator ciszy.Tak jest coś takiego.

Mikrofon bezprzewodowy próbkuje i koduje dzwięk.Następnie aparat nagrywa w 16bit/44kHz+mocna kompresja.

Czyli mamy niezłą mielonkę.

Dalej system w kompie domyśnie próbkuje to na 48kHz i program do edycji video na koniec eksportuje to domyślnie w 48kHz.

Przypadkiem znalazłeś lukę lub furtkę w telefonach.

Jeśli mam rację,to w ustawieniach projektu zmień 24bit na 16bit lub 48kHz na 44kHz.

Renderuj dopiero w 48kHz.

profile.country.PL.title
calek91
Nowicjusz

Niestety, zmiana 48kHz na 44kHz nic nie daje. Tak samo zmiana kodeków audio przed renderowaniem. Czarna magia ...