- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Kupiłem tv XR-55X94J tydzień temu i wszystko byłoby OK ale minusem jest pikselizacja na kanałach kablowych UPC przy korzystaniu z karty CI+. Pojawia się niespodziewanie w różnych sytuacjach. Nawet na kanałach niekodowanych np. TVP1 też jest. Czasami po porannym uruchomieniu (cała noc standby) nic nie można oglądać. Trzeba wyłączyć tv z zasilania. Mam trzy karty w domu, na różnych tv (Samsung full HD, Panasonic 4k) ale w nich pracują OK. Nie pomaga zmiana kart, reset tv do ustawień początkowych, zmiany ustawień.
Spotkał się ktoś z taką sytuacją w tym tv i czy jest na to jakaś recepta?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
NOWA AKTUALIZACJA. Oprócz pogorszenia parametrów obrazu (jakość była 92% jest 63%) nic się nie zmieniło. Pikselizacja jak była tak jest nadal.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Zaktualizowałem, włożyłem moduł i nic. Pikseluje tak, jak przed aktualizacją.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Coś tam piszą o wbudowanym tunerze kto wie może to ma jakiś wpływ na pikseloze...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Krkajko co masz na myśli, że gorszy? Siła sygnału czy jakoś obrazu?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Sygnał 100 a jakość teraz
63-65
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ja tam żadnej różnicy nie widzę , jestem na dekoderze streamingowym ale zostawili mi antenę więc niekodowane mogę oglądać z tunera w tv i też różnicy nie widzę . Na Pure Stream 4k w BraviaCore też tak jak było . Poprawiają ciągle ten channel editor jakby kuzwa ktoś z tego korzystał . Jeśli muszę korzystać z dekodera bo moduł nie działa to po jakiego wała mi channel editor . Czy tam ktoś w Sony ma jeszcze jakieś szare komórki ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Potwierdzam żepo aktualizacji piksele nada występują. moduł cam z multimedii.
https://www.sony-asia.com/electronics/support/lcd-tvs-android-x90j_x91j_x92j_x93j_x94j-series-50-75-...
w Azji byli mniej wylewni jeśli chodzi o wersję oprogramowania. Jedyne korzyści to:
- Improves general performance of the TV
Dodam że update wgrałem ręcznie z pendrive-a
Bardzo mnie ciekawi czy wymiana płyty głównej przez serwis na nową pozwala wgrywać najnowszą wersję softu i nie mieć pikseli.
Może wypuścili jakieś poprawione płyty główne z innym chipem odpowiadającym za pracę modułu.
Bardzo mnie ciekawi czy któryś z forumowiczów który wymieniał płytę główną wgrał sobie najnowszy soft i nie ma pikseli. Nie znalazłem tu żadnego wpisu który na to wskazuje.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Miałem wymienianą płytę główną w marcu tego roku. Wszystko było ok do ostatniej aktualizacji. Wezwałem UPC i po testach ewidentnie znowu problem PO STRONIE SONY. Technik również posiada ich telewizor więc eksplorował temat. Pikseluje cały czas. Resety, najnowszy soft, wyjmowanie karty CI nic nie daje!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Rozumiem że kolega po wymianie płyty w marcu 2023 wgrał sobie najnowszy soft wtedy dostępny? i wszystko było OK? Czy wgrywany był update z czerwca 2023 a potem z sierpnia 2023? Czy pikseloza powróciła dopiero po ostatniej aktualizacji grudniowej?
Ja kupiłem tv we wrześniu zeszłego roku i wgrywałem wszystkie updaty. Dopiero ta z czerwca 2023 zepsuła obraz. Potem ani ta która pojawiła się w sierpniu 2023 ani ta z grudnia 2023 nie naprawiła pikselozy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj