anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

HDMI

profile.country.PL.title
witwor
Poszukiwacz

HDMI

Witam. Od kilku dni jestem użytkownikiem dtv w multimedii , instalator podłączył telewizor z dekoderem kablem euro-euro ze względu na brak kabla HDMI w wyposażeniu zestawu. Nabyłem taki kabel ale po podłączeniu go wyskakuje instrukcja aby go odłączyć gdyż telewizor nie posiada ochrony przed kopiowaniem HDCP. Przyciskiem wyboru gniazda wybrałem hdmi 1 działa ok.obraz jest super do momentu ponownego uruchomienia telewizora i dekodera nie wiem na czym polega problem Acha aby ponownie włączyć dekoder muszę wyjąć wtyk kabla hdmi i ponowić całą procedurę pewnie to nie jest tak. Proszę o pomoc.

6 ODPOW. 6
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Każdy telewizor który jest przynajmniej HD Ready, posiada zgodność z mechanizmem HDCP. Telewizory Sony są w pełni kompatybilne z urządzeniami posiadającymi ten sam certyfikat. Mają HDCP i inne zabezpieczenia. Zresztą wiekszość telewizorów na rynku ma HDCP. Błąd wynika z dekoderów i łączności z telewizorem. Najprostszym sposobem jest zgłosić do operatora, powinni wymienić dekoder. W ten sposób działa np. Nka. Jeśli okazuje się, że na telewizorze wyskakuje błąd HDCP, dekoder bez problemu jest wymieniany w punkcie sprzedaży. Niestety nie wiem jak w tym przypadku działa Twój operator. Jeśli nie wymieni, spróbuj zmienić ustawienia audio w dekoderze na "stereo". Jeśli nie pomoże, można zmienić kabel HDMI na inny, albo podłączyć dekoder z telewizorem wykorzystując kabel component. Jakość jest praktycznie taka sama jak w HDMI. Jedynie trzeba podłączyć osobnym kablem dźwięk.

tomekkk-----
Początkujący

W białym dekoderze nki wyskakiwał mi błąd i nie dało sie uruchomić,. Zmieniłem rozdzielczość to posżło. Później znowu zmieniłem na 1080 i było w miarę ok. Nie mogłem regulować dźwięku pilotem od dekodera i na parę sek pojawiała się info o błędzie. Zmieniłem dźwięk na strereo. Działa regulacja dźwięku, info z błędem pozostało. Pojawia się na ok 2sek i znika. Później wszystko ok. Może moje doświadczenia pomogą.

Zimny_
Użytkownik

Wiesz, informacja która pojawia sie na 2sek nic nie zmienia. Jedynie kawałek obrazka, ale co to jest.... Najważniejsze, że obraz jest ok. Z rozdzielczościami nie kombinowałem, też mam 1080 i taka jest optymalna. Za to podobnie z dźwiękiem, na dolby nie mogę zmieniać, na stereo jest ok.

profile.country.PL.title
witwor
Poszukiwacz

Witam. Dziękuję za sugestie, okazały się trafione w moim przypadku. Zresetowałem dekoder do ustawień fabrycznych,wyjąłem przewód scart pozostawiając hdmi. Lampka czerwona również zapala się na ok. 2s i po tym czasie dekoder działa bez zastrzeżeń - pewnie to tak ma być.

sulik-----
Początkujący

Informacja nie będzie się pojawiała jeżeli będziesz uruchamiał najpierw telewizor a potem dekoder (ja włączam dekoder dopiero jak pokaże mi się na telewizorze że aktywne jest wejście hdmi). Wyłączam oczywiście w odwrotnej kolejności. Moim zdaniem telewizor uruchamia się zbyt długo w stosunku do dekodera i dekoder nie może z nim prawidłowo nawiązać komunikacji.

Zimny_
Użytkownik

U mnie to nie pomaga. Informacja i tak się pokazuje. Jedynie jakby czas widoczności tego info był mniejszy, tylko na ok 1sek.