Podziel się wrażeniami!
Witam. Mam problem z wyswietlaczem w kamerze hdr-hc1e, mianowicie zniknal mi na nim obraz. Od jakiegos czasu (kilku miesiecy) bardzo slabo reagowal ekran dotykowy, nastepnie obraz pojawiajacy sie tam byl bardzo ciemny a teraz znikl zupelnie. Moglby to byc calkowicie zepsuty panel, ale po zamknieciu (zlozeniu) go w ten sposob ze wyswietlacz (ekran dotykowy) jest na zewnatrz a nie wewnatrz, dziala dobrze, ale tylko w tej jednej pozycji. Myslicie ze moze sie tylko cos zabrudzilo? czy jednak panel do wymiany?
Może być tasiemka łącząca panel z kamerą do wymiany. Najlepiej skontaktować się z najbliższym Sony Centre w celu odesłania do ekspertyzy w serwisie.
Tak ,wiem ze to najlepsze wyjscie, jednakze mieszkam w londynie a tutejsze ceny w autoryzowanych serwisach sa naprawde wysokie, a w polsce bywam za krotko zeby wysylac do serwisu. Dlatego pytam , moze sie tylko cos zabrudzilo? moze istnialaby mozliwosc naprawienia we wlasnym zakresie.
Byłaby wg mnie najlepiej rozkręcić bardzo delikatnie jeżeli nie jest na gwarancji i odczytać z taśmy nr taśmy.
Podejrzewam, że na 90% jest to taśma połączeniowa i to chyba nawet taka
w większości HDR-ach ona występuje.
Jeśli to tasiemka to dosyć łatwo zdiagnozować. Uszkodzenie tasiemki dosyć często charakteryzuje się zmianą obrazu (zniknięcie, ściemnienie, bujanie, albo normalne sprawne działanie) w zależności od położenia ekranu. Czyli w jednym położeniu czy przy nacisku działa, w innym coś się dzieje. Mam tak z laptopem Asusa
Witam,
mam ten sam problem z tym samym modelem, ciekaw jestem jak inni rozwiązali ten problem, no i ile to kosztowało...
pozdrawiam
p.s.
jeżeli to problem z tasiemką łaczącą lcd z resztą kamery to znalazłem w necie miejsca gdzie można taką tasiemkę kupić, jestem ciekaw czy wymiana takiej taśmy jest czymś co laik może zrobić we własnym zakresie, czy lepiej nie zabierać się do tego
pozdrawiam
Witam,
Taśmę połączeniową o której mówicie można nabyć tutaj i oczywiście można być laikiem wymieniając ją. Trzeba tylko umiejętnie do tego podejść chodzi mi głównie aby przy rozbieraniu zapamiętać bardzo dokładnie którędy idzie tasiemka. Nieumiejętne złożenie powoduje słyszalne trzaski gdy zgina się i w ten sposób może szybko się znów zerwać.
Druga sprawa to przy rozbieraniu trzeba zwracać uwagę gdzie jaka śrubka bo jest ich kilka rodzai.
Trzecia sprawa to uważać na zatrzaski łatwo je złamać, tak samo mały mikro wyłącznik na osobnej tasiemce (bardzo delikatny).
Do wszystkiego łatwo się dostać wystarczy odkręcić odpowiednie śrubeczki.
Rysunek rozebranej kamery może być pomocny przynajmniej do tego gdzie znajdują się śróbki. Taśma o której mowa jest na tym rysunku numerem 171
Dzień dobry
Dziękuję za odpowiedź, wskazówki, rysunek
Na pierwszy rzut oka sprawa wydaje się skomplikowana, nie wiem czy dam radę rozkręcić wymienić i skręcić...
Muszę się z tym "przespać"
pozdrawiam