Podziel się wrażeniami!
Witam,
Proszę o pomoc w sprawie aparatu Sony a6500 i wyjaśnienia mojego użytkowania, oraz spraw związanych z naprawą gwarancyjną. W aparacie przestało działać wyjście HDMI. Jakiś czas, od czasu do czasu, miałem na chwilę czarny ekran podczas pracy urządzenia na kablu HDMI (myślałem, że to kabel - aparat podłączam czasem pod telewizor Sony Bravia i przeglądam zdjęcia czy filmy). Przyszedł czas, że wejście w ogóle przestało działać, podłączam aparat i zero reakcji. Próbowałem resetu do ustawień fabrycznych i nic. Oddałem wreszcie aparat poprzez salon Sony na naprawę gwarancyjną. Dziś tj. 15.06.2020 r. otrzymałem odpowiedź z serwisu PROCLUB z ul. Żytniej w Warszawie, że naprawa jest niemożliwa, bo została uszkodzona płyta główna w aparacie i koszt naprawy wyniesie 1700 zł - wymiana tejże płyty!? Powiedzcie jakim cudem użytkując, korzystając z wyjścia HDMI w aparacie można uszkodzić płytę główną? Czy ten aparat powinien stać, być powieszony na stałe jak obraz i na stale przypięty pod telewizor kablem, a dane mają wędrować drogą radiową? Dołączam zdjęcie wyjść, wejść aparatu przed oddaniem do naprawy (obudowa nie ma pęknięć, zarysować i innych mechanicznych uszkodzeń). To jest jakieś kuriozum, żeby uszkodzić na drodze normalnego użytkowania port HDMI w aparacie, a właściwie płytę główną! Jeżeli podpinacie różne urządzenie do Waszych komputerów typu: klawiatura, muszka, HDMI, LAN, itd. też uszkadzacie swoje płyty główne ???
Pozdrawiam.
Cześć,
Przykra sprawa z tą odmową, ale raczej ciężko będzie Ci pomóc jeśli autoryzowany serwis wydaje taką, a nie inną ekspertyzę. Być może doszło do jakiegoś zwarcia przy podłączaniu aparatu...naprawdę trudno znaleźć przyczynę bez fachowej ekspertyzy.
Spróbuj pisać do Supportu Sony - https://services.sony.pl/supportmvc/pl/Contact/Email?cat=electronics?cat=cameras-camcorders-digital-...
Dzięki Lajam.
Tu nie chodziło o zwarcie tylko uszkodzenie mechaniczne gniazda, a właściwie płyty głównej aparatu. Stąd moje pytanie - jak można uszkodzić płytę główną aparatu korzystając z gniazda HDMI? Nie zgadam się z ekspertyzą tego serwisu. Dzięki za link do Supportu Sony, już do nich piszę.
Hej, a w ekspertyzie masz napisane "mechaniczne uszkodzenie płyty głównej"?
Powiedziała mi konsultantka w serwisie PROCLUB, że wyjście HDMI zostało za mocno wciśnięte i to doprowadziło do uszkodzenia płyty głównej aparatu. Na to ja, że nie używam większej siły niż potrzeba aby wetknąć wtyk w gniazdo HDMI. Dokładnie jak z gniazdem zasilania - ono działa bez problemu. Moim zdaniem, serwis nie garnie się do naprawy gniazda tylko wymienia całą płytę główną obciążając tym klienta. Nie znajduję innego wytłumaczenia. Gdyby ten aparat spadł z dużej wysokości, rozbił się o np. chodnik i coś by nie działało, to rozumiem, naprawiamy albo zostaje tak jak jest. Więc albo mam do czynienia z bublem Sony w postaci modelu a6500 (innych nie mam więc się nie wypowiadam) albo odpowiednie dla siebie położenie sugeruje mi serwis z Żytniej w Warszawie.
Być może użyłeś jakiegoś kiepskiego kabla.
w instrukcji pisze,aby używać firmowych akcesoriów
Z drugiej strony,nie ma tego złego,co by na dobre nie wyszło.
Unikaj HDMI jak diabeł święconej wody.ten standard to same problemy i kiepski obraz.
Nigdy nie użyłem HDMI.Tylko SDI.
Nie masz SDI? To przerzucaj materiał na kompa i oglądaj przez DVI
Oczywiście BD jest u mnie podłączony przez HDMI,ale to już inna bajka...
@photo__music napisał(a):
Nie masz SDI? To przerzucaj materiał na kompa i oglądaj przez DVI
Bo przecież w każdym TV jest wejście DVI... Ty czytałeś w ogóle do czego @SM_t_mark podłącza swój aparat?
Witam,
Sprawa z aparatem zgłoszona do Sony Support. Na razie bez odpowiedzi - wysłane 16.06.2020 (wtorek).
Witam,
Dla zainteresowanych.
Otrzymałem odpowiedź z Sony Support, że sprawa przekazana jest do odpowiedniego działu.
Napiszę jak otrzymam odpowiedź.
Pozdrawiam wszystkich.