Podziel się wrażeniami!
Dlaczego na ustawieniu M aparat robi serię zdjęć a ustawiony jest na pojedynczo.
A może masz dodatkowo ustawiony bracketing?
https://helpguide.sony.net/gbmig/45349345/v1/pl/contents/TP0000431260.html
Niestety w ustawieniu Manual nie można wybrać Bracketing.Dzieki
Może nie zrozumiałem czegoś. Wrócę więc do punktu wyjścia.
Pisałeś: "Dlaczego na ustawieniu M aparat robi serię zdjęć a ustawiony jest na pojedynczo.".
Po pierwsze, jeśli aparat jest sprawny, ustawienie trybu pracy (zdjęcie pojedyncze, seryjne, samowyzwalacz, bracketing) nie zależy od trybu fotografowania, więc nie jest ważne, czy masz ustawiony tryb M, P, S, czy A.
Ale wyłania się pytanie: czy w innych trybach fotografowania, tj. w P, A, czy S, także występuje seria zdjęć, mimo ustawienia na zdj. pojedyncze?
A moje zapytanie o bracketing wynikło z podejrzenia, że może tylko miałeś przekonanie, że ustawiłeś tryb pracy na zdjęcie pojedyncze, a faktycznie było ustawienie na bracketing lub zdjęcie seryjne. Ot, jakiś przypadkowy ruch w ustawieniach, którego się nie zauważyło.
Rozumiem, że wiesz, gdzie sprawdzić tryb pracy, aby dowiedzieć się na co jest ustawiony. Jeśli widać tam tradycyjny pojedynczy prostokąt, to masz ustawione na zdjęcie pojedyncze. Ale jeśli jest co innego, to trzeba to zmienić.
Zawsze pozostaje zresetowanie aparatu do ustawień fabrycznych.
I jeśli po wszystkim, co wyżej, dalej na ustawieniu pojedynczego zdjęcia aparat robi serię, to być może powinien wypowiedzieć się ekspert, a kto wie, nawet serwis.
@edimar8 napisał(a):
Dlaczego na ustawieniu M aparat robi serię zdjęć a ustawiony jest na pojedynczo.
Możesz podać ustawienia aparatu?
RAW/JPG?
Jeśli JPG, to możesz mieć np. włączony tryb HDR - wówczas aparat wykona kilka zdjęć.
Możesz mieć też włączony np jakiś efekt wizualny np. malowidło HDR, albo tryb czarno-biały wysokiej gradacji > wówczas aparat również wykona kilka zdjęć po naciśnięciu spustu.
Posprawdzaj dokładnie.
Co do bracketingu ekspozycji - jak najbardziej możliwe jest jego użycie przy ustawieniu programu na M.
Fakt, zapomniałem o sprawdzeniu HDR, bo on także wywołuje zrobienie trzech zdjęć. Dzięki za przypomnienie.
HDR-em posługiwałem się ostatnio w październiku ub. roku w warunkach plenerowych, więc na ten moment zapomniałem o nim. A trybem pracy manipuluję częściej i przez cały rok.
Czekamy zatem na wiadomość od kol. @edimar8
Pozdrawiam!
Zrobiłem reset i działa .